Jump to content

Моля за коментар относно една съдебна практика по ЗДвП


Himika

Recommended Posts

Здравейте,

Искам да ви разкажа как протече наказателния процес по един мой акт по ЗДвП, а вие да коментирате случая.

Преди 2 месеца РПУ-то на моя район ме призова да се явя, след което разбрах, че ме викат за извършени нарушения по ЗДвП. Съставиха ми акт за общо 4 нарушения, които предполагаха доста сериозни наказания. Твърденията за тези нарушения са направени от единствен очевидец – някакъв полицай, който случайно ме видял да ги извършвам. Съставителят на акта НЕ е свидетел на нарушенията. Също така, не съм спиран или преследван от полицейски патрул за установяване обстоятелствата около нарушенията, а просто бях извикан пост фактум 4-5 дни след твърдението за извършването им.

След като ми съставиха акта, се възползвах от правото си да подам възражение. Възразих срещу част от нарушенията и добросъвестно признах поне едно. Каквато е практиката в повечето случай, възражението ми не бе взето предвид и ми бе издадено наказателно постановление, което ми налага глоби в общ размер от 185 лв и ми отнема общо 22 контролни точки.

В наказателното постановление и в самия акт имаше много сериозни процесуални нарушения и редица пропуски, които няма да описвам в подробности, за да не правя сапунки тук. Важното е, че обжалвах наказателното постановление пред съответния районен съд. Според познати юристи жалбата ми изглеждаше съвсем основателна и би следвало да доведе до обезсилване на НП-то. Още повече, че използвах юрист за образуването й.

И така, след известно време ми насрочиха дело. Изпратиха ми призовка в деня на делото, а не по-рано, което няма да коментирам. Явих се аз вчера, зареден с положителни очаквания за справедливостта на правосъдната ни система, бях си подготвил и кратка пледоарийка даже. Съдията (известен в съда като „отчето” заради завършено богословие) дава ход на делото... И какво чуват ушите ми – прекратява се процеса и НП-то остава в сила. Жалбата ми не се допуска до разглеждане по същество, което на по-прост език означава, че съдът не се интересува от аргументите в нея и не стига до разглеждането им. Каква е причината ще попитате? Ето я и нея:

чл. 189, ал. 5 от ЗДвП: (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв включително.

Съдията цитира този член, затвори си папката и след като му благодарих иронично ми каза, че държавата трябвало да си защити вземанията.

Ъъъ, добре де, казах си аз на ум, ама тя глобата е 185лв и освен това ми отнемат точки! Поне в частта за точките можеха да я разгледат по същество жалбата! Отнемането на точки не попада под хипотезата на този член!

Тръгнах аз да ровя из нета за съдебни дела, в които е засегната хипотезата на чл. 189 ал.5 и намерих десетки такива, които завършват по един и същи начин. Съдебната практика в България по отношение на този член от ЗДвП тълкува отнемането на точки като контролно-отчетна дейност на органите на реда, а не като наказание. :steinigung: Тази дейност е установена в отделна Наредба на МВР и не присъства като наказание в ЗДвП и в ЗАНН, следователно не подлежала на обжалване.

А що се отнася до общия размер на глобите, който е много над прочутите 50лв, позицията на съдебната система е, че налагането на няколко глоби в размер до 50лв всяка технически може да се осъществи чрез отделно НП за всяка, като по този начин всички НП се превръщат в необжалваеми. Затова събирането им в едно НП се приема от съда като техническа особеност на наказателния процес и по смисъла на прочутия член от ЗДвП те не подлежат на обжалване.

Аз съм предубеден като засегната страна по делото, така че искам да чуя вашите коментари по случая. Всъщност, не само по случая, а по самата практика, защото тя се прилага от всички районни и административни съдилища в БГ (проверих го).

Само искам да уточня, че под хипотезата на чл. 189 попадат над 50% от всички възможни наказания по ЗДвП. Не попадат такива като превишена скорост, управление с висока концентрация на алкохол и др., които са тежки се установяват с технически средства. Това за процентите не си го измислям, вижте тази статия: http://www.avabulgaria.com/index.php?p=view&aid=401

Сещате се, че няма никаква пречка да ви привикат, да ви съставят акт с около 20 съчинени нарушения за над 60 к.т. и близо 1000лв. И нямате никакво право на обжалване и разглеждане по същество!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ме учудва факта, че има недомислици в закона, но е адски дразнещо, че реално няма институция, която да разрешава подобни казуси...

И в края на краищата закона защитава "едрите" мошеници, а лови мишките.... :steinigung:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен с теб, колега Himika ! Живеем в бандитско+идиотско+печалбарска държава, която постепенно се превръща в полицейско+бандитска+идиотско+печалбарска такава! И ще става ПО-ЗЛЕ! Единственото успокоение е да се надяваме все някога българите да се събудят от наркотичната си кома и да опитат да защитят поне основните си човешки права! Теми като тази помагат, макар и малко, в това! :steinigung:

Редактирано от mumak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

himika - гледам че не те притеснява много времето което ти губи държавата със щуротиите си, това което ти предлагам на първо четене е да разпратиш написаното до всички автофороми, до всички нюз портали, телевизии, вестници, институции и т.н. на които намериш e-mail адреси.. може да добавиш, че държавата по "интересн" начин си защитава вземанията, след като "бръмчи" на НП по 50лв и губи време/пари/производство на добавена стойност, следователно данъци, принуждавайки хората вместо да работят, да се занимават с борба с/у очевидни недомислици!

надявам се че може би поне един още може да поеме щафетата и да ти помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има ли право да се иде на по висока инстанция?

според мен не оставяй нещата така ...пиши до БТВ до господари на ефир ..на всякъде където се сетиш!!

ако трябва и Страсбург!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и на арменския поп да се оплаче. Нарушителите ва ЗДвП - "ниско и равно". :)

а който кара след употреба на алкохол - в пандиза. Нашия съд вече прати няколко джигита в пандиза. не е нормално просто в един 20 хиляден град постоянно да хващаме хоро с над 1,2 промила. Поне двама са в седмицата. Не пожелевам на никой да среща такъв водач на пътя си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Матей, не зная ти какъв си, че ги "хващаш", но в темата никой не коментира селяндурите (по душа), шофиращи в алкохолен делириум, а недомислиците в "държавната машина".

Примерът на химика е само един от МНОГОТО тъжни случаи на безумие и липса на всякаква мисъл при създаването/поддържането на управлението на таз уникално тъпа държава. Освен това, от ден на ден ще става все по-зле. Дори фокусът на новото правителство е единствено и само вкарване на (повече и повече) пари в хазната и НИЩО друго.

Аз лично съм обръгнал на държавни простотии, но дори и на мен взе да ми идва в повече Булгаристанската действителност и съм на път обратно да си хвана шапката за белите държави.

Миналата седмица от ХЕИ ми съставиха акт, защото на един от продуктите пише "Да се използва преди <дата>", а не "най-добър до <дата>", както е в наредба 36 на МЗ. Второто "нарушение" в акта е, че за състав пише "Състав: Виж опаковката", а трябвало да пише "Състав: Виж секция "Ingredients"?!?!?!?!?!? ;):) Познавам добре инспекторките и ги питам "Абе, к'во става в това ХЕИ, нелепо и смешно е?!", а те ми казват, че имат нареждане от МЗ да пишат актове на поразия преди Нова Година...

Абсолютно малоумие е тая държава... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а те ми казват, че имат нареждане от МЗ да пишат актове на поразия преди Нова Година...

Абсолютно малоумие е тая държава... :)

Правилно казваш Алекс, че се издават вътрешноведомствени тайни нареждания да се събират глоби на поразия. Лично аз станах жертва на такова нещо преди точно 4 години, когато ми писаха акт за преминаване на червено, което беше пълна измислица.

Допускам, че с Ванката Сивков (химика) се е случило нещо подобно. ;)

Матей, въобще не разбирам защо си писал в темата? Нито става въпрос за употреба на акохол, нито някой бе се съгласил, че може да се наказва човек без вина и да няма право да се защити! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ще продължава докато заспалия ни народ не се събуди и не свали поне едно правителство и не линчува публично маститите безкрупулни олигофрени, които се намирад в нашето "ВЕЛИКО" народно събрание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За първи път чувам за такъв случай. Звучи като пълен цирк. Доколкото разбирам с едно наказателно постановление са санкционирани няколко акта, което е голяма глупост и нарушение на процесуалните правила - абсолютно противоречие с принципите на ЗАНН. Задължително обжалвай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Необходимо е да се сезира ВАС. Трябва да се изясни много точно волята на законодателя - дали да има минимален материален интерес който да може да бъде защитен или се приема хипотезата на Отчето и компания... Действително практиката е такава, каквато си я изложил, аз съм пуснал частна жалба до АС-Благоевград по един аналогичен на твоя случай. Макар и още да нямам отговор, мисля че знам какво ще ми кажат.

Редактирано от monz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз изгорях с един акт който не подлежи на обжалване обаче ми взима точки. :hilezh: Как да се бориме с такава полицейщина, нали утре некой шишо може да реши че те е видял че 20 пъти си говорил по телефона и да ти прати 20 акта секи с глоба по 40 лв и 2 точки и изведнъж да ти земат книжката, 800 лв и да не можеш да призовеш дори свидетел тъй като съда няма и да погледне делото щото му дреме на оная работа.

Редактирано от Oyama
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Искам да ви разкажа как протече наказателния процес по един мой акт по ЗДвП, а вие да коментирате случая...

...След като ми съставиха акта, се възползвах от правото си да подам възражение. Възразих срещу част от нарушенията и добросъвестно признах поне едно. Каквато е практиката в повечето случай, възражението ми не бе взето предвид и ми бе издадено наказателно постановление, което ми налага глоби в общ размер от 185 лв и ми отнема общо 22 контролни точки.

... В наказателното постановление и в самия акт имаше много сериозни процесуални нарушения и редица пропуски, които няма да описвам в подробности, за да не правя сапунки тук. Важното е, че обжалвах наказателното постановление пред съответния районен съд. ...

Според мен е трябвало да продължиш да обжалваш акта, а не Наказателното постановление ... и то основно в посока недействителност от гл.т. на неспазване на процедура, процесуални пропуски и нарушения, в сроковете по ЗАНН ...

От написаното съдя, че акта не си го обжалвал пред съда и той е влязъл в сила, на негова база, вече НП става абсолютно законно и невъзможно за обжалване.

Съжалявам за случката Ванко. :hilezh:

В тази връзка ... четете внимателно какво пише в актовете и фишовете, които Ви връчват ... наскоро на мой приятел му написаха фиш за 30лв. за превишение на скоростта с 3(ТРИ) км./ч., след като гадните полицаи са "сбъркали" алинеята по която го съставят ... ( съгласно закона голобата за това нарушение е 10лв.)

Излиза, че всеки трябва да си носи ЗДвП в колата и да чете точка по точка какво му дават да подписва :flipoff: .

Отдавна си мисля, че ще е добре някъде във форума да систематизираме юридическа информация и опит относно покупко-продажбата на автомобили, вноса от ЕС и др. страни, процедурите през които се минава, практика и действия при съставяне на актове, обжалването им и всичко останало, свързано с автомобили и бюрокрацията около тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От написаното съдя, че акта не си го обжалвал пред съда

Отдавна си мисля, че ще е добре някъде във форума да систематизираме юридическа информация

Колега, уважавам желанието ти да бъдеш от полза на колегата, но дай да не пишем глупости, а? В смисъл, че някой не-юрист, четейки това, което си написал, ще остане с впечатлението, че актовете за установяване на административно нарушение подлежат на оспорване по съдебен ред, което според българското законодателство е недопустимо. Да не говорим, че както в обичайната, така и в континенталните правни доктрини е възприето схващането, че няма право да съди онзи, чийто интерес не е засегнат. Чиста логика, колега, няма наложена санкция - няма засегнат интерес - какво си тръгнал да оспорваш???

Редактирано от monz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Не съм юрист, просто следвам логиката на нещата ...

Въпрос:

След като е връчено едно НП за обща стойност над 50 лв. не би следвало то да може да се обжалва?

Доколкото си спомням, по ЗАНН за допуснати процесуални нарушения и пропуски, Акта и НП въобще не би следвало да се гледат по същество (т.е. да се гледа за каква сума са) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такъв е закона бе колега, проблема не е в нормата, а в нейното тълкуване, което не е в полза на гражданите, а на държавата. Аз примерно съм съгласен да се дължи държавна такса за НП под 50 лева, но да могат да се обжалват. Всъщност, забраната е въведена с цел процесуална икономия, но е пряко нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, приложима на осн. чл.5, ал. 4 от Конституцията.

Редактирано от monz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такъв е закона бе колега, проблема не е в нормата, а в нейното тълкуване, което не е в полза на гражданите, а на държавата. Аз примерно съм съгласен да се дължи държавна такса за НП под 50 лева, но да могат да се обжалват. Всъщност, забраната е въведена с цел процесуална икономия, но е пряко нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, приложима на осн. чл.5, ал. 4 от Конституцията.

Точно така е колега! Обаче закона е така променен и нагласен, че на нас да не ни се даде никаква възможност да си търсиме правата по надлежния ред.... :flipoff:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В понеделник се възползвах от правото на обжалване и подадох жалба в Пловдивски Административен Съд. Жалбата стана интересна :hilezh: Но като цяло не възлагам огромни надежди, защото практиката на този и на др. админстративни съдилища е да отсвирват именно по този член за 50-те лева.

Това е последна инстанция, не мога да обжалвам пред ВАС. Следваща "гара" - Страсбург... И честно казано съм готов и на това и съм подготвен вече психически.

Други органи не могат да бъдат сезирани. Наскоро намерих в нета един доста деен колега, който e писал до омбудсмана на България относно този член, но освен дипломатичен отговор друго не е предизвикал.

Ще пиша до разни медии. Ако се сещате за други възможности, споделяйте.

Аз мога да преживея наказанието и нямам нужда от съчувствие, ако мога така да се изразя :) Просто исках да ви споделя нещо, което не знаете; да предизвикам една малка част от обществото.

@ =Alex= : от 6-7 месеца насам се водят периодични кампании по налагане на административни глоби във всички ведомства на държавата. ХЕИ, КРС, МВР и каквито още наказващи органи се сетиш са инструктирани да събират яко глоби. Така че случаят ти съвсем не е единичен за съжаление и изобщо не съм учуден. Аз също се замислям да се вдигам оттук, защото съм обиден от това, което виждам и, гледайки изявите на управляващото мнозинство, съм още по-обезпокоен за своето бъдеще тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ =Alex= : от 6-7 месеца насам се водят периодични кампании по налагане на административни глоби във всички ведомства на държавата. ХЕИ, КРС, МВР и каквито още наказващи органи се сетиш са инструктирани да събират яко глоби. Така че случаят ти съвсем не е единичен за съжаление и изобщо не съм учуден. Аз също се замислям да се вдигам оттук, защото съм обиден от това, което виждам и, гледайки изявите на управляващото мнозинство, съм още по-обезпокоен за своето бъдеще тук.

Аз да ти кажа, от 5 минути гледам този текст и не зная какво да кажа. За кампаниите по увеличаване на приходите в хазната ми е ясно, няма лошо, но начинът не е с мега-измислени и фалшиви причини, колкото "акт да има". Да не говорим, че законодателството е абсолютно неадекватно и може да се тълкува и "тако" и "вако"... не зная човече... аз не виждам оправия, колкото и да съм адски позитивен човек. За мен всичко в тази държава е въпрос на липса на воля/желание в управляващите през последните няколко десетилетия. Ясно е, че знаят как трябва да е, но не искат да го направят. Да не говорим, че дори и да не могат да го "измислят", има много "добри практики", които могат лесно да се приложат с почти "копи-пейст". Ама нейсе. Да спирам, че взе да става много сухо в устата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В понеделник се възползвах от правото на обжалване и подадох жалба в Пловдивски Административен Съд

Вчера, докато се рових из интернет за тези прословути необжалваеми 50 лв, попаднах на решение на точно този съд:

http://www.adms-pv.bg/spravki/dela/SD/0161d808/742b1908.HTM

Според мен обжалването ти е обречено.

Интересно ми е, обаче, ако

...отнемането на контролните точки е фактическо действие с контролно-отчетен характер, което изпълнява предупредителна (по отношение на водачите) и информационно-статистическа (от гледна точка на контролните органи) функция...

на какво основание ни взимат книжките (хипотетично - моята не са я взимали), когато тези контролни точки станат 0.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не зная човече... аз не виждам оправия, колкото и да съм адски позитивен човек. За мен всичко в тази държава е въпрос на липса на воля/желание в управляващите през последните няколко десетилетия.

Според мен досега все някак вървяхме нагоре във всяко отношение и това вдъхваше оптимизъм. От известно време обаче съм свидетел на абсолютен произвол и системна дискриминация на интелигентните и можещи хора по всички нива. Това за мен е нов момент и за съжаление не разполагам с аргументи, с които да ти върна позитивизма...

Вчера, докато се рових из интернет за тези прословути необжалваеми 50 лв, попаднах на решение на точно този съд:

http://www.adms-pv.bg/spravki/dela/SD/0161d808/742b1908.HTM

Според мен обжалването ти е обречено.

Интересно ми е, обаче, ако

на какво основание ни взимат книжките (хипотетично - моята не са я взимали), когато тези контролни точки станат 0.

И аз съм го чел това решение на въпросния съд. Българското право не е прецедентно, а жалбата ми звучи доста сериозно, така че остава искрица надежда. Основният ми мотив за обжалване обаче беше Страсбург - не мога да се жалвам там, ако тук не съм опитал всичко до последна инстанция. А от друга страна, докато насрочват дата за делото ми, имам някакви минимални шансове за натиск чрез познати и чрез медии, което пак е нещо.

Що се отнася до основанието за лишаване от правото на управление - то си е казано в ЗДвП, че това става като ти свършат точките. Разбирам, че се опитваш да изтъкнеш очевидната връзка между двете, но досега не съм намерил начин на правен език така да се обговори това, че отнемането на точки да изглежда като наказание. Отнемането на точки се води пряка последица от административно наказание налагане на глоба. И в този смисъл можеш да обжалваш самото наказание, а не последиците от него. Съдът може единствено да се произнесе дали коректно в технически смисъл са ти отнети точки - т.е. дали наказващият орган ти е взел 10 точки вместо предвидените 4, да речем. Сещаш се, че такива грешки не стават :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да те отказвам, но преди малко в друг форум, при спор на същата тема, ми показаха решение на съда...на човекът му пишат акт за превишена скорост на 80-ти километър на магистрала Тракия, при Пазарджик, без да го спират - по номера на колата:

- 50 лв по чл. 182, ал. 2, т. 3

(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се

наказва, както следва:

3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 50 лв.

- 100 лв по чл.175 ал.1 т.4

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с

лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с

глоба от 50 до 200 лв. водач, който:

4. откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на

движението

Човекът доказва в съда със свидетели, че на въпросната дата, в посочения час е бил в София, а не на магистралата при Пазарджик.

И решението е:

По изложените съображения съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде отменено в частта относно наложеното наказание по чл.175 ал.1 т.4 от ЗДвП глоба в размер на 100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца. В останалата част досежно наложеното наказание глоба в размер на 50 лева на основание чл.182 ал.2 т.3 предл.1 от ЗДвП наказателното постановление се явява законосъобразно .
ОТМЕНЯ наказателно постановление № 2457 от 21.01.2009г. на Началника на Сектор КАТ ПП при ОДП П.в частта, с която на Х.Н.П. ***, ЕГН: : **********,***, партер е наложена глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца на основание чл.175 ал.1 т.4 от ЗДвП във връзка с чл.103 предл.2 от ЗДвП, ПОТВЪРЖДАВА наказателното постановление в останалата му част, с която на Х.Н.П. е наложена глоба в размер на 50 лв. чл.182 ал.2 т.3 предл.1 от ЗДвП във връзка с чл.21 ал.1 от ЗДвП .

Или казано с думи прости - съдът е съгласен, че не е доказано, че човекът е бил там...може и да не е бил...но глобата за превишена скорост си е законосъобразна, не защото е доказано, че е превишил, а защото е 50 лв. :hilezh:

Редактирано от Един_Луд
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...