Jump to content

Направи си сам пневматично окачване

kalin3000

Recommended Posts

Тези дни ми остана малко време за "творчески изяви" по колата и понеже я ползвам

навсякъде(язовири,планини...и т.н.)реших малко да и модифицирам окачването

за да може да се вдига по "кофти" пътища. А иначе по нормалните пътища

си ми харесва ниска,ако приемем че нашите пътища са нормални.Купих си

пневматични сфери по 55лв.броя и излезе това:

http://kalin3000.snimka.bg/other/hidravlik...evmatika.544335 -за някакъв камион са....

Сега остава по-трудната част да намеря подходящ компресор,

който да осигурява 10-12 бара в колата,иначе с "настолния" компресор се вдига бързо.

dsc03600jx.jpg

Редактирано от kalin3000
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А разликата между този тип и с пружини, в поведението ? Хода на амортисьора се променя и става по-къс нали ?

Браво за решението...Чувал съм, че с такива заместват олроудските, когато сдадат багажа...

Редактирано от mitsubishi galant
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен поведението ще зависи от налягането и обема на системата. Колкото обема е по-малък, толкова по-твърдо ще е окачването и обратно, колкото е по-голям обема толкова по-меко ще е. Поне така си мисля де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От компресор за автомобилен климатик ще ти е най-лесно има си готово включване и изключване, само го свързваш някак си ремъчно и айдееее..

Другия вариант е с обикновен компресор от климатик например, ама там много килограми ще мъкнеш със себе си. Може и една бутилка с азот и редуцир вентил - най-лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам един познат, който е сложил задни газови амортисьори (на комбито), които имало възможност да ги напомпиш и така да регулираш височината на колата.

Та той си вози една бутилка от фреон пълна със въздух и я ползва за тази цел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е браво.... мислех че ще стане хубава тема, пък тя се развила по

традиционния начин...както и да е..

Колата заводски си е с някакво много ниско окачване и вози почти като "голф"

Но с възглавниците, напомпана на средно положение,вози доста по-добре. Хода на амортисьора

зависи от това, колко е напомпана,при най вдигнато положение,стеблото на амортисьора

има още ход около 2-3см(нагоре) за да смегчава малко силата,когато колата"подскочи"

и да не "напъва" стеблото директно в края на хода му. И от двете страни на горната"чашка"

на сферата съм сложил "ударни"тампони ,но съм забравил да ги снимам,дефакто като е спусната

най-ниско,ляга пак на тампон(тоест като е най-долу ,амортисьори все едно няма,или трябва пътя да е много хубав

за да не се усети)

Мда за бутилка и аз си мислех,че щее най лесно,но ми се щеше да направя нещо като "буферен"

съд,ако шльопна здраво в някоя дупка ,да има накъде да "бяга" налягането,без да го губя,въпреки ,че

дебита на щуцерите е малко малък. За компесора от климатик на кола мисля че ще трябва да му "търся"

омаслен въздух (примерно от картерната вентилация,която изолирах)за да не "сдадат багажа" буталцата,

при нормално положение, нали се върти и масло с хладилния агент?

Някой знае ли какво е работното налягане в сферите на "оуроуда" Дали има пресостат, изобщо на къде

"бяга" налягането когато се превиши прекомерно? Дали задното му окачване е на тампони,или вместо

тампони е на лагери за да се избегне голямото усукване в тампоните?

Не мисля, че 20-30 сек работа на компресора ще го повреди без масло.

Ако те притеснява дупката, може да намериш предпазен клапан за налягане, но трябва да е регулируем за да може да го настройваш, а не при всяко камъче да изпуска.

Ако смяташ да го ползваш често, може и наистина една бутилка от фреон, купуваш си климатичен компресор 2-ра ръка и манометър и малко фитинги. Пълниш си бутилката с въздух, посредством компресора, а с манометъра следиш налягането. 20 бара ще ти стигат, защото обема е голям. Проблем ще е лятото, трабява да имаш едно наум ако ще оставяш колата на слънце за дълго. Тя бутилката няма да гръмне, защото всичките си имат предпазен клапан, ама не трябва да се стига до там. Можеш да си разкачаш бутилката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Въпреки че самите сфери колко са надеждни,може да се поспори...

Не са особенн надеждни. Даже оригинални системи, проектирани и изпълнени за дълъг живот имат проблеми с гръмнали възглавници. В този ред на мисли - мислил ли си ако си извън града как ще се прибираш ако стане нещо авария. Аз бих оставил пружините и бих добавил възглавниците само за регулиране на височината. Така при повреда ще се прибера до вкъщи.

За компресор от климатик - това ми звучи като доста скъпо, сложно и мазохистично.

Виждал съм на кола която е имала оригинално въздушно окачване, компресора изгорял и човека не му се давали пари за нов. Извел си до единия праг една медна тръбичка, на края и един винтил от гума и на бензиностанцията си корегира нивото. Каза, че ставало и с помпата, по трудно било.

Редактирано от zili
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре е варианта с бутилката от фреон, наистина са подходящи. Ако беше от Варна щях да ти дам една, да ти заваря малко фитинги и схемата щеше да бъде с възможност за пълнене от обикновен компресор не бензиностанция, дори и крачна помпа (малко трудно ако нямаш 100 кила). От опит ти казвам да се откажеш от варианта с климатичния компресор, не задруго, а защото ще имаш главоболия с напасването. Гледал съм го този филм, смятай че сменях по ремък на 3-4 дена, и то не заради компресор, а заради хидравлична помпа (тя е с по-малко натоварване), че представям си с този компресор какво напасване ще трябва да гониш. Казах ти го просто като вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло много добре се е получило всичко. Измислил си как да стане, хванал си се и си го направил. Браво.

А за аварии - дано да не стават.

За компресор - оглеждал ли си по моргите - доста марки и модели вече имат въздушно окачване. Обаче може би ще са скъпи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега това са цилиндри от седалка на камион шкода европа, съветвам те да видиш на един такъв камион как са направени и по точно да видиш регулатора за пълнене със въздух който се намира от страни на седалката и да помислиш дали може да пригодиш него успех с начинанието

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега това което мога да ти кажа още е че аз съм 120кг и за 5години съм ги сменял веднъж и че работят във интервал от 5 до 9 атмосвери поне на толкова ми избива баланса и честно казано си мисля че са слаби за там но все пак виж една такава седалка и ще прецениш сам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...
  • 1 month later...

тука изниква един друг проблем с пълненето от колата докато караш трябва нещо да следи или налягането или височината на колата да е енаква на 4-те амортисиора специално при лендкрузера така е направено има датчик отзад и два отпред които следят за височината да е еднаква навсякаде а и тези възглавници ми се струва че на някои завои и дупка може да озтанеш без тях и става доста рисково

по скоро варианта е с други които да са над или под амортисиора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно компресора - може би два броя WABCO от БМВ Е39 комби ще ти свършат работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 11 months later...
  • 4 weeks later...

Браво колега :flehan: жестоко е :dance::dance: смятам скоро и аз да си модифицирам 90-ката... сега е с спортно,мн е красиво и стабилно но зимата :steinigung:

Ще сложиш ли снимки в цЕЛ ръст. :hilezh: Вдигната и смъкната? :)

Браво,браво много е добро :zustimm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 months later...

Ей, тоя Калин ни пусна мухата преди две години и после една дума не обели!

Иначе има и по лесни варианти за такова окачване.

Тази възглавница например е почти готова за вграждане:

http://truckshop.bg/product/624/vazglavnitsa-kabina-predna-zadna-scania-4-series.html

http://ressora.at.ua/_si/0/70884209.jpg

Предимства: няма нужда от много стругарска работа, за външен монтаж е (калта и лугата няма да са проблем), носи цяла кабина - доста по здрава е.

Цената е малко по висока.

Ще кажете - китайска е. Ами ето на FIRESTONE:

http://en.air-springs.eu/index.php?m=320〈=1&springs=19595&pc_=1&firma_springs=2203&springs_id=129

Разбира се има и готови решения, но са скъпи:

http://store.gaugemagazine.com/audicompletekits.aspx

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко ок,ама като се промени височината всеки път ли трябва да се регулира ъгъла на горните носачи?/или там каквото се регулира/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...

И да налея още масло в огъня :rolleyes:

Единствения недостатък на тези възглавници който аз съм посочил по го горе е,че с тях не се регулира височината на колата.Поне на пръв поглед. :rotcol: С едно чисто механично клапанче (направено да работи именно с тази цел и то в агресивна среда)на приемлива цена, проблема се решава кардинално. Трябва да има разбира се и запас от въздух - бутилка на 10 атмосфери или някакъв обем с подходяща форма. И после или компресор или на бензиностанцията на помпачката за гуми...

http://www.tps-truckparts.com/item/view/4996/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Вариант е единствено възглавницата да е над или под пружината ,иначе става много сложно и скъпо,

вързана с компресор да я напомпи когато караш по черен път примерно, аз си мислех възглавница вътре в пружината но трябва стругарска работа и доста тънка възгл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Ето пък аз какво гледах.

Не е с ауди, но е екстремен тест за надеждността на допълнително слагано пневматично окачванеcool.gif
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези възглавници за Скания ,мисля няма да стане номера. Смисъл нямат достатъчен ход.

Варианта над пружината, като че ли е най удачен или възглавница комбинирана с пружина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

такам сега да задам и аз един въпрос. идеята ми за въздушно окачване е с цел по-меко возене. Въпроса е може ли да се постигне това. аз както си го представям. колкото повече се повдига колата, толкова повече се втвърдява, и обратното, като се сваля, възглавницата омеква. Та ако може някой да ме светне как работи това чудо, че ми е много Х. въпроса е как може да се направи, без да се повдига или сваля, да се променя возията. идеята е в града по дупките да вози меко, и да може да се втвърдява като се вдигне скорост. Всички знаем че Ауди не са от колите с най мека возия, и точно това ме дразни. исам да е като лодка. :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

въпроса е как може да се направи, без да се повдига или сваля, да се променя возията.ю

Като се променя обема сгъстен въздух.

С две думи налягането във възглавницата определя височината, а обема (на възглавницата + допълнителния обем) определя твърдоста на возията. По-малък обем -> по-малка възможност за сгъстяване на въздуха -> по-твърдо окачване и обратно, по-голям обем ->възможност за по-лесно сгъстяване на въздуха -> по меко окачване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

добре, да речем че си мотнирам големи възгавници, за да вози по-меко. какво става ако искам да втвърдя окачването зада се движа по магистралата с висока скорост.до колкото те разбирам, за да го втвърдя, трябва да напомпам с въздух колкото е възможно повече. Тогава ще имам твърдо окачване, НО ВИСОКО. а то трябва да е максимално ниско и максимално твъдо. АКО изпусна въздуха зада стане ниска, то тогава ще вози супер меко,но и ще се клати и ще е нестабилна.

Праилно ли расъждавам. обяснете ми без да ми се смеете много.

как може да се получи вариянта, когато е масимално ниска колата да е максимално твърдоокачването, и съответно колкото повече се вдига да става по-меко. или поне на средно ниво да е максимално меко и после пак да втвърдява нагоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен въздух във възглавницата трябва да има въздух и във допълнителен обем (бутилка, цилиндър и т.н.) Промяната на този обем ще ти променя поведението на окачването: голям обем - меко, малък обем - твърдо. Височината както писах в предния си пост ще зависи от налягането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е как ще се регулира височината на напомпване на всяка възглавница от един мост? Просто може да се получи крива стойка от това, че от едната страна е вкаран много въздух. Ако системата е разчетена по дължина на въздушните магистрали, как се балансира предница-задница?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

слагат се едни датчици за ъгъла на окачването, и така се потдържа постоянно равно нивото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

слагат се едни датчици за ъгъла на окачването, и така се потдържа постоянно равно нивото.

Така би трябвало да бъде, но не видях такова нещо описано, затова питам. Освен това освен датчици трябват и клапани, трябва и връзка между тях...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://kalin3000.snimka.bg/other/hidravlik...evmatika.544335 -за някакъв камион са....

dsc03600jx.jpg

Само да вметна колеги, тази възглавница е супер мека и тънка. Имам такава и мислех нещо да правя по въпроса.

Сравнена с пружина от нормално 1BA окачване си е доста невзрачна.

Според мен няма да издържи и ще се спука на първата дупка.

В крайна сметка стигнах до решението да сменя 1BE пружините с 1BA , като за начало няма да сменям амортисьорите. По нататък ще ги сменя с heavy duty .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 7 months later...
  • 2 years later...
  • 11 months later...
  • 4 weeks later...

Банда,темата е от преди 6 години... Колата я продадох преди няколко ... Сега работя за гадни,долни, западни- империалисти,които не ми оставят никакво свободно време да си кълцам и заварявам железа.:bindafuer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• VBI locked this topic
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...