Jump to content

Фотоапарат ?!


Recommended Posts

  • Отговори 77
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Само СОНИ или КАНОН! Конкретния модел зависи от това какво искаш да снимаш и бюджета естествено....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е труден въпрос. Някои казват че класацията била такава:

1. Канон

2. Канон

.....

46. Канон

47. Всички останали

Все пак в никакъв случай Дейзи или Практика. edit: и HP.

В днешно време и други не се дават на Канон. Например Сони (Carl-Zeiss), Олимпус, Панасоник (Leica), Фуджи.

Ето тук една тема в която сме дебатирали доста:

<<ТУК>>

И сайтовете за ревюта:

http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html

http://www.dpreview.com/reviews/timeline.asp

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам канон ixus 40 - понеже е много тънък фокуса му е мъничко слаб, но има отлични цветове, прави и на тъмно много хубави снимки. Така че и аз мисля че с канон няма да сгрешиш - просто нямат слаби модели като да кажем HP.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз твърдо НЕ препоръчвам CANON, особено IXUS-серията. На предишната ми работа се налагаше много да снимам, единият от фотоапаратите беше CANON IXUS и правеше отвратително лоши снимки. Освен това се прецака на третия месец. Сменихме го. Новият също снимаше отвратно. Избягвай ги - като на колега и приятел ти го казвам.

Sony не е никак лошо решение. Обърни внимание на SONY DSC-F88/S. Малък и компактен е и прави много добри снимки. Зуумът му, поне оптичния, не е кой знае какво - 3х, но пък снимките са 5 мегапиксела! Има доста екстри за разбирачи. Не съм обърнал внимание, дали прави клипове - не ми се е налагало. Сигурно прави... Както и да е, бих го предпочел пред ВСЕКИ CANON от нисък и среден клас.

Аз на твое място лично бих си взел KONICA MINOLTA DIMAGE Z3. Страхотно го хвалят за зуума му (12х оптичен!!!) и снимките (4 мегапиксела), които прави, в разните фото-форуми и в bgspotters.net. Освен това е изключително красив и прилича на фотоапарат, а не на mp3 плейър с колики. Снима видео с 30 кадъра в секунда, работи с два типа карти, има USB интерфейс... В Технополис е 599 лв. Това би бил моят избор! :D:)

Ти си избираш, в крайна сметка!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих препоръчал Panasonic FZ5 оптиката на Leica е невероятна. Аз съм с FZ20, който е по-висок модел и съответно извън ценовата ти категория, но до сега по-добри снимки от среден клас апарат не съм видял.

Canon също е много добър избор, но цените в БГ са изкуствено завишени по необясними причини. От Сони, честно казано съм разочарован..минусите им са прекалено много.., поне в този клас средния..10-12 оптичен зум с 5-7Мпиксела. По-скъпата памет, по бавната работа и т.н.

Редактирано от godo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да правя клипове ,за целта имам камера. Същото се отнася и за мегапикселите да са минимум 3.2 мисля максимум 4.5 -5 дори и 5 са много!? Важен фактор са и цените на батериите и паметта

забравих да вметна и теглото не е без значение !!!

Редактирано от venko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз не разбирам от фотоапарати и съм фен на SONY,затова се допитах до професионални фотографи и всички ми казаха Canon ...взех си Ixus 30 за няква супресмешна сума с подарък карта 128,и съм супердоволен ....над 3 мегапиксела разлика няма освен ако не вадиш някви огромни(като размер)панорамни снимки...батерията е като на GSM Li-Ion и си има зареждачка...а и да ти кажа че на Canon-a има три вълшебни думички - Мade in Japan.

P.S.Говорим за апарати до 1500лв. нагоре при професиналните има други марки ма мен не ме вълнува.

Редактирано от deliveryman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Батериите биват два типа - обикновенни и специални.

Обикновенните акумулатори (примерно 2300мАч) имат предимството че са популярни и реално межеш да си напълниш джобовете с батерии за да не си лимитиран от количество снимки. Недостатък - тегло! - 50гр/бр. Особенно ако е 4 батерии.

Специалните са по-леки и малки. Недостатък - обикновенно свършват като не очакваш. Урежда се с втора батерия. А цената на втората батерия ... Оох...

За мегапикселите - ако приемем за база 1 мегапиксел то удвояване на качеството има при 4 мп. и после при 16мп. Така че между 4 и 5 мп. разликата е минимална. Много по-важно е липсата на шум и качеството на оптиката която да "напълни" пикселите с резолюция а не с "мътеница".

Паметта (вида) вече не е от съществено значение защото цените падат с бясна скорост на всички видове. Може да е по-важно точно до колко е лимитиран апарата (например 512Мб.е тавана в MINOLTA-Z1) и дали има смисъл от по-бърза такава.

Обикновенно по-голямото варио разваля качеството на снимката, но дига кефа на притежателя.

А за Сони, ние с Лорда сме му фенове. Не знам godo какво не му харесва на Сони. На моето времето за активиране е около 1с (от изкл. до готово за снимка с разгънат обектив) и практически няма закъснение на затвора при натискане на спусъка. Единствения му проблем е агресивния филтър за премахване на шума който при специфични условия внася тук-там интрига в кадъра. Например да поизчисти структура на плат. С две батерии NiMH 2300 снима повече от 120 снимки на светкавица в кръчма. Общо тегло 230грама. Виси ми на колана и е винаги с мен на една ръка разтояние. За съжаление поради малкия обектив вариото е слабо използваемо при липса на слънце защото има ниска светлосила. При 1Х варио светлосилата е 2.8 докато при 3Х е 5.2 :) Това последното важи за всички джобни модели за съжаление.

А, и накрая не е лошо апарата да има спомагателна подсветка при фокусиране. focus assistant light - иначе на тъмно попадаш в небрано лозе - не може да фокусира посмъртно.

И на почти всички светкавицата работи до 3 метра - желателно е да може да се включи външна.

И да има резба за статив.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза гризли, има много по-важни показатели от броя на пикселите и гилемите стойности на оптичния зум. Нека започнем със сърцето на фотоапарата - матрицата. Тук няма двусмислие - колкото е по-голяма матрицата, толкова по-добре! Големия оптичен зум е добре, НО стига да не е за сметка на ширкоъгълността на обектива!!! А то по правило е така. Каква ти е файдата, че ще можеш да снимаш гарга от един километър, ако няма да можеш да хванеш в кадър трима души в една стая - ще ти трябва да се отдалечиш поне на пет метра... Затова тук трябва да се търсе оптимум - макс. зум при мин. фокусно разстояние. Обърни внимание на SONY DSC-R1 ( http://www.dpreview.com/reviews/specs/Sony/sony_dscr1.asp ) Модела е съвсем нов от септември тази година, не е в твоя ценови клас, но в момента убива цялата конкуренция - огромна матрица, минимума е 24мм!!!!!!!!!!! ISO до 3200 и съвсем приличен оптичен зум х5!

Естествено, че са от значение и допълнителните екстри: неличие на ROW формат, голям LCD дисплей (за мен е важно), възможност за работа с няколко вида памети (при мен е мемори стик и компакт флаш), времето за готовност, степените на корекции на бялото и т.н. но всички това е ДОПЪЛНИТЕЛНО - основното е това, което казах в началото....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще дам и аз скромното си мнение по въпроса. Лично мое мнение, че от първостепенно значение е оптиката на фотоапарата. Размера на матрицата естественно е важен, но сам по себе си от него зависи основно резолюцията, тоес максималния размер на снимката не толкова качеството. Защото ако вадиш в последствие снимки във фото - 3 мегапиксела са ти предостатъчни за снимки 10/15. Но сама по себе си една матрица, колкото и да е голяма е нищо без качествена оптика. Това лесно може да се докаже като се сравнят снимки правени с фотоапарати малко по-старо поколение с матрици от 4 мегапиксела и перфектна оптика и се сравнят с някой евтини нови модели с матрици по 6 мегапиксела, но калпава оптика. Снимките правени с първите са на светлинни години като качество по- добри. С други думи не си купувай фотоапарат водейки се от размера на матрицата, ще сгрешиш. Избери си фотоапарат с качествена оптика на Цайс, Лейка , като виж обектива с каква светлосила е и какви са му показателите. Всички апаратчета на , който обектива е с размерите на до 5 стотинки не могат да претендират за каквото и де е качество, независимо от матриците си :)

Препоръчвам ти нещо от Панасоник, заради оптиката им Лейка.

Panasonic Lumix DMC-FZ20

Ако този ти е скъп, имат и по- евтини решения. Сони също става, както и Канон.

Успех в избора

Редактирано от Pretorian33
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купувай Panasonic Lumix!!! Най-вече заради перфектната оптика а и корпуса на апарата е уникален!!! Имам такъв отпреди 3 години,сега го смених с последния модел и наистина съм убеден,че превъзхожда с пъти конкурентите си :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купувай Panasonic Lumix!!! Най-вече заради перфектната оптика а и корпуса на апарата е уникален!!! Имам такъв отпреди 3 години,сега го смених с последния модел и наистина съм убеден,че превъзхожда с пъти конкурентите си :)

Корпуса наистина е уникален - магнезиев. Това са солидни фотоапарати тежащи по 500 грама за разлика от разни еднодневки от по 200 грама. Наистина са много добри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купувай Panasonic Lumix!!! Най-вече заради перфектната оптика

Напълно съм съгласен, но имам едно голямо НОООООООО :):D:D :А да ви задам един въпрос колеги - Въобще може ли да има фотоапарати марка Sony и Panasonic, след като те не произвеждат обективите(де факто сърцето). Затова от самото начало си избирах Canon или Olympus. Виж, ако бяха SONY - Carl Zeiss или Panasonic - Leica и към тях щях да се ориентирам.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://photo-forum.net/ebook/start.htm

Прочетете този материал във него има доста добри обяснения и за устройството и избора на фотоапарт, както и за основните техники и принципи на фотографията :D

....и да не се отплеснете във многото голи каки там ей :D

....Макар това може и да не е лоша идея за джоинт-венчър Ауди Форум+Фото Форум :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://photo-forum.net/ebook/start.htm

Прочетете този материал във него има доста добри обяснения и за устройството и избора на фотоапарт, както и за основните техники и принципи на фотографията :D

....и да не се отплеснете във многото голи каки там ей :D

....Макар това може и да не е лоша идея за джоинт-венчър Ауди Форум+Фото Форум :)

бате отплеснах се в каките, накажи ме ако искаш ма сгреших.

сорри :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен, но имам едно голямо НОООООООО :А да ви задам един въпрос колеги - Въобще може ли да има фотоапарати марка Sony и Panasonic, след като те не произвеждат обективите(де факто сърцето). Затова от самото начало си избирах Canon или Olympus. Виж, ако бяха SONY - Carl Zeiss или Panasonic - Leica и към тях щях да се ориентирам.

:D:D:D

Напълно съм съгласен,но въпреки това свалям шапка на инжинерите :D:D от Panasonic :D !Когато си взех парвия от щатите всички ме гледаха все едно не сам в час ;) но в семеийството ни фотографията е на почит одавна и когато видях сърцето на апарата не сам се двуомил и секунда :) така,че Panasonic Lumix-неочаквано добра комбинация :D И все си мисля че ако не ти трябва за нещо професионално,всичките изброени са горе-доло на едно ниво :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен, но имам едно голямо НОООООООО :)  :D  :D :А да ви задам един въпрос колеги - Въобще може ли да има фотоапарати марка Sony и Panasonic, след като те не произвеждат обективите(де факто сърцето). Затова от самото начало си избирах Canon или Olympus. Виж, ако бяха SONY - Carl Zeiss или Panasonic - Leica и към тях щях да се ориентирам.

Коко, прав си по принцип, но това е горе долу като двигателите на Мерцедес или БМВ във формула 1. Нито Мерцедес, нито БМВ се състезават там, но двигателите им са добри и се използват от други фирми. Такъв е и случая с обективите на Цайс и Лейка. Цайс нямат апарати, Лейка имат, но са 1 към едно с Panasonic. Така че просто не виждам нищо лошо, че Сони и Панасоник са се ориентирали и взимат наготово едни от най-добрите обективи в света.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай в предвид, че КАНОН и СОНИ са много пред всички останали по отношение на вградения софтуер за корекции на смущенията....

А бе най-добре здраво се зарови в www.dpreview.com ТАМ ИМА ВСИЧКО!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност като се заразправяхте за оптика - СОНИ от повече от 20 години прави видео камери със SONY LENS. И ако има някой с най-голям стаж в дигиталното фото това е именно Сони. Като не могат да направят оптика си я купуват. Но на цифровия апарат софтуера и хардуера са не по-малко важни от оптиката. Мога да дам контрапример - PRACTICA. Известна стара марка за оптика, бивш клон на Цайс от преди войната. Е страшна оптика бате - една цифрова снимка не вади като хората. Като си купят ЦПУ от Сони те ще почнат да правят и фотоапарати.

Канон у нас са префърцунени и цените са надути 20-30% само заради славата. Отминаха времената на лентите в които CCD то се купуваше на ролка за еднократна употреба 38 кадъра (KODAK - GOLD) и апарата беше само обектив и кутия. Дойде ерата на програмишчетата дето могат скапа всичко с един бутон и не можеш да си смениш лентата с по-хубава защото тази е за винаги.

Ако ви се играе да сравнявате фотоапарати си сложете ACDsee 7.0 и нагоре. В него има функция за сравняване на до 4 снимки със зуум. Изтегляте си две-три еднакви снимки от дпревю, правени с различни апарати и сравнявайте.

Аз съм го правил и разликата е не повече от 1-2% качество. Да разлики има.

НО, ако до сега сте копирали снимки 10 на 15 и са ви харесвали - ВЕРВАЙТЕ ми повечето 3 мпикс. апарати ще ви изглеждат като ОНЯ ПЕНТАКС КОЙТО НИКОГА НЕ СИ КУПИХ. Всички сте виждали снимки от моя и на Лорда апарати. Е на 21инчов монитор при 1280 на 1024 при Fit to Screen, всички снимки изглеждат перфектно. Ако някой иска повече да си купи апарат с тегло 2кг. обектив с диаметър 100мм (16мпикс. of course) и да разправя какво си е купил защото едва ли ще му се прииска да го носи със себе си. Естествено джоб с батерии и 100Гб памет за сторване на TIF. (50 Мегабайта на снимка)

СОНИ има само един недостатък според японците - има вграден часовник и гледа да се повреди веднага след края на гаранцията. За да си купиш нов. Е, дано моя часовник не работи че мамата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имахме повечко парички, нямаше да спориме и щяхме да си купим ТОВА ЧУДО :):D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Magnus-че, недей моля те да плюеш по Канон... Фирмите за фото апарати са две: Никон и Канон. Съжалявам искрено хората на които това още не им е било ясно. Сони благодарение на онези типчета от источна Германия, дето немат какво да ядат, но правят добри обективи могат да се похвалят с добро качество. Бих си взел Сони ЕДИНСТВЕНО и САМО заради компактните им размери. За всичко останало трудно се класират из моделите на горе споменатите две марки...

Имам IXUS 30 от 3 месеца и над 1000 снимки до момента и мога най-смело да твърдя, че такива цветове трудно изваждат масата апаратчета с подобен размер. При ауто-настройки.

Та така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще си плюя, колкото си ща, бе, мой! :) Аз съм снимал с IXUS предостатъчно, за да е shite за мен. За разлика от SONY-то - там две мнения нъцки!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Канон имат добри фотоапарати, но това със сигурност не са апаратите от серията IXUS. Не би трябвало да се робува на марки. В полупрофесионалния клас Сони, Панасоник и Канон имат много добри модели със сходни качества, така че май няма смисъл от този спор. Ето например един апарат на Сони с над 3-ри награди в класа си.

http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/v1.html

А ето и Панасоник, който ти препоръчвам:

http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/fz20.html

Между другото на тази страница

http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html

има подробни тестове на цифрови фотоапарати, правени от професионалисти, като за всеки един фотоапарат има подробно описание и заключение с плюсове и минуси /най-отгоре в ляво има прозорче, в което може да се избират различините етапи от тестовете/. Има и тестови снивки с висока резолюция. Според мен е добър съветник за това какъв фотоапарат да си избереш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят издаде багажа и не мисля да го ремонтирам ,дайте малко предложения относно марка и т.н.

Цена около 500-600 лв

Айде и аз да се изплюя в тази тема :D

:D Гордо заявявам, че не разбирам нищо от цифрови фотоапарати!

Обаче имам лични наблюдения върху една от водещите марки в тази област:

:P:DOLYMPUS :P:P

Притежавам обикновен фотоапарат от тази марка вече цели 5 години (бат' Венко ти може и да си го виждал). Та, само той си знае какво е преживял през този период: сумати и зверски падания, изтървания по асфалта, включително и горене като факла за една Нова година (смяната на панела ми струваше 100 DM). Евала на апаратчето :D - и до ден днешен си прави страхотни снимки. Само сменяш ленти, а батерията горе-доло след изщракване на 10 - 12 ленти. Много от моите приятели и познати също залагат на OLYMPUS. Шефката ми е с OLYMPUS Ferrari 2004 Edition. Малко е скъпичък, особено тазгодишният модел, но е с завидни технически характеристики, изящен дизайн и супер лек.

Батка, вземи си някакъв там OLYMPUS - според бюджета и не бери грижа!

;) Това е от мен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...