Nasti Публикувано 30 Октомври 2014 Доклад Share Публикувано 30 Октомври 2014 Сутрин в кварталната пастичерия сърбам рЕзко, по италиански, че да ме удари в петите едно макиато направено с Musetti и живота става нЕкак си по-хубав... Особено когато е комбиниран със закусчица... П.П. От къде се появи тази сентенция, че Лаваца не е хубаво кафе??! Заради боклуците продавани в България може би? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
_koko_ Публикувано 30 Октомври 2014 Доклад Share Публикувано 30 Октомври 2014 "Това кафе" не е просто "това", ако човек е пил кафе в Германия Вероятно е едно от най-хубавите им! В Германия не съм попадал на хубаво кафе, масово се предлага шварц и пълнят чашите до ръба с тази чорбица. Иначе има интересен асортимент, но няма традиции в еспресото. Освен да накараме Насти да внася Лаваца от Италия От магазините тук нищо не ми е направили впечатление и си организирам минаване през Пловдив да пазарувам и пия кафе от един италианец в центъра. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tisho.atl Публикувано 9 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 9 Ноември 2014 В Германия не съм попадал на хубаво кафе, масово се предлага шварц и пълнят чашите до ръба с тази чорбица. Иначе има интересен асортимент, но няма традиции в еспресото. _Koko_ и тук има хубави кафета въпрос на вкус.Иначе сутрин пием Лаваца, купих си керамична машинка и си меля 2 пъти на седмица.Като свърши си купуваме illy смляно.Musetti и Dallmayr също ми харесват.Не видях колко ти е бюджета, но аз бих си взел Jura. Кафето е въпрос на вкус. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 9 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 9 Ноември 2014 Днес минах през икеа и взех от тяхното кафе. Не е лошо, с много лека кисела жилка. Който обича немските смеси ще му хареса. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
redalex Публикувано 9 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 9 Ноември 2014 Аз си домъкнах една Неспресо машинка ...и като пътувам за София си нося 100тина капсули.Гледам, че вече тия капсули се предлагат и в разни бг сайтове.Има един модел - Kazaar - сила 12 по 10тобалната система....капвам си малко млекце и се убивам от кеф. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Pharmacist Публикувано 9 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 9 Ноември 2014 Бяха ми подарили Кimbo, за мен е страхотно кафе. Dallmayer-ът за мен също е доста ароматно и вкусно. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
peerless Публикувано 10 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 10 Ноември 2014 Машината за кафе в домашни условия ( и не само ) се казва Saeco драги, всичко друго е компромис Последните 8 години съм само с тази марка и нямам оплакване, преди около половин година минах на модела Saeco Syntia HD8837 и съм супер доволен. П.П. По принцип съм coffee addict Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 10 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 10 Ноември 2014 хубаво, но по заведенията не ползват саеко За домашна машина може да се каже, че е с минимално приемливото качество. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
redalex Публикувано 10 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 10 Ноември 2014 Машината за кафе в домашни условия ( и не само ) се казва Saeco драги, всичко друго е компромис Ей така като кажете и припадЪм! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ivo_Dinkov Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Особенно откато Саеко е Филипс със стикер Саеко, освен да заема място, за друго не стават машините Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
NIKO Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Сутрин в кварталната пастичерия сърбам рЕзко, по италиански, че да ме удари в петите .............Един страничен въпрос...Гледам италианците (тук при мен на кораба) цръкват по един напръстник кафе на дъното на чашата и това е. Казват че това е "истинския начин за пиене на истинско кафе" и се пулят, когато ме видят с баката в ръка . Да, обаче аз съм с една бака дневно, а юнаците са с по минимум десетина такива цвъчки на смяна.....Наистина ли това е "италианския начин", или си имаме някакви забежки тука? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
N1995 Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 10 къси кафета на ден е брутално много. Да джаснеш 2-3 ок ама 10... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Toledo Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 ....Наистина ли това е "италианския начин" това е и няма проблем да се пият по няколко такивазатова и машината има значение и Saeco е много добър избор Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
NIKO Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 10 къси кафета на ден е брутално много............Не всички са така, но особено по-младите италианчета са шампиони, често се оплакват от нерви, безсъние, превъзбуда и ред други уж "характерови" проблеми, а ако им намекнеш че пият прекалено много кафе се кълнат, че няма нищо общо .това е и няма проблем да се пият по няколко такива..........Не знам дали е проблем, но цедката за такова миниатюрно кафенце е натъпкана яко и дори тия няколко капчици са блъскани с кофеин, а там марките кафе са сериозни и често се носят от къщи. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
martinich Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Малкото количество и горчивост на кафето, не означава огромна доза кофеин в него. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
N1995 Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Да бе, ти го думни на 20 бара тва кафе и му изкарай отвътре всичко каквото има да видиш дали няма много кофеин после Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
martinich Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 (Редактирано) "Видовете кафе се делят на робуста и арабика, при първоначалното пропускане на пара/вода се извлича аромата, а след това идва многото кофеин". Това ми беше разяснено от един бай талянец преди много години.Ето още по темата, как талянците пият по 10 горчиви глътки кафе на ден и спят като къпани, а немците от две чаши шварц кукат цяла нощ: http://www.barista.bg/%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%84%D0%B5%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%B2-%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%86-%D0%BA%D0%B0/ Редактирано 11 Ноември 2014 от martinich Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zlobil Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Всъщност и аз някъде съм чел че като цяло късото кафе е доста по-добър вариант от нормално/дълго. Саекото е добро автоматче за вкъщи но далеч от "най-доброто"..... иначе са железни в офиса имам една която е на сумати години не се спира изобщо и не е мръднала, тва преди да станат Филипс-Саеко, от новите не бих казал че съм очарован. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
NIKO Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Не знам какво се пише из нета, обаче кофеиновите камикадзета правят немалко професионални грешки от припряност и "нерви", често с доста кофти последствия за оборудването и живата сила... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
redalex Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 http://www.expertreviews.co.uk/home-appliances/coffee-machines/8061/best-coffee-machines-to-buy-in-2014 Мойта е най долната Някой ползвал ли е Jura или Miele? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 (Редактирано) Ще се опитам да обобщя накратко това, което съм чел в нета за кафемашините.Американците твърдят, че оптималното налягане и температура за есктракция са 9 бара и 200F, което е около 92-93 градуса.Много важно е температурата на водата по време на екстракция да е постоянна.Това се постига по няколко начина:Професионалните машини имат дебели месингови части по пътя на водата, тежки ръкохватки и най-важното - тежки и големи месингови бойлери.Това при домашна машина няма как да бъде направено евтино и се прилагат други трикове. Повечето евтини машини имат нагревател тип серпентина. Саеко ползват мини бойлерчета от неръждаема стомана, което е най-лошия материал, но пък е най-надеждния. Гаджа ползват алуминиеви бойлерчета. Водата тръгва с максимално висока температура, за да може накрая да излиза с поне 70-80 градуса.Всички машини използват един тип 15 барова помпа от двама производителя (нещо като керамичните котлони), едната марка е улка.Понеже се предполага, че с евтина машина никой няма да си купи скъпа мелничка е измислен крема диска. Той позволява да се изкара каймак (всъщност това е пяна, а не каймак ), като се поддържа изкуствено налягане от 9 бара, независимо какво кафе е сложено в цедката.Полупрофесионална еспресо машина започва от около 1000лв. Професионална машина не е подходяща за домашна употреба, заради голямото време, необходимо за подгряване. Аз не съм сигурен, че Филипс са повлияли на качеството на Саеко. Важните части, като бойлер, нагревател, "brew unit" (не знам как е на български), мелачка... са си същите. Просто поради липса на информация и предлагане Саеко бяха качени на пиедестал, който при навлизането на пазара на професионалните марки и повишаване на кафе-културата става все по-малък. Това съвпадна и с покупката от Филипс. Силата на кафето се определя най-малко от дължината му. Какво ще изтече в чашата зависи от сортовете, как са изпечени, колко едро са смлени, с каква температура е минала водата. При равни други условия се препдполага, че по-късото кафе съдържа по-малко вредни съставки. Jura казват, че са чупливи, поне на фона на железните Саеко. Миеле мисля, че е ребрандирано Саеко.Ако е важно ще намеря кой ги произвежда.Хубави марки са Ранчилио, Куикмил, Бразилия, Лелит и подобни. Едит: Имам още време да продължа:Дали италианците знаят всичко за еспресото - в един от англоезичните форуми един италианец иска съвет за избор на машина. На въпроса защо италианец пита на такава тематика, вместо той да обясни на останалите, човека отговори накратко, че италианците не пият истинско еспресо в къщи и че няма италиански форум за кафе Да споделя и моя опит - имам едно Саеко Идея (от първите с ръкохватка, купувано за 180лв в ТМ), което не знае колко кафета е направило за последните 12-13 години, но още работи перфектно. Имам автомат Саеко Инканто, купуван втора употреба. Прави не по-лошо кафе от нови машини Xsmall и Odea, дори при правилна центровка и по-добро. Никой от автоматите, които съм пробвал не прави по-добро кафе от първите Саеко с ръкохватка (има и едни малки и стари Делонги, които не отстъпват)..... Но откакто си взех машина с месингов бойлер, капилярен термостат и месингова цедка и отделна мелачка с плоски ножове нищо не може да ме накара да се върна повече към модерна битова машина. Редактирано 11 Ноември 2014 от robobug Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ivo_Dinkov Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 (Редактирано) Ето ти Саеко Нина-Бар отвътре. Гарнционното обслужване е отвратително, а кафето е нещо средно като качество за любителските ми критерии. Редактирано 11 Ноември 2014 от Ivo_Dinkov Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 След като си купих моето саеко в рамките на няколко месеца купих още 3 броя, като едното го скъсват в офис. Нито едно не е отваряно за тези 12-13 години. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ivo_Dinkov Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Моето е отваряно веднъж и си го поправих сам Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Здрави машинки са, но за съжаление това не е достатъчно за перфектно кафе. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване