Jump to content

Въпроси относно маслата за ръчни скорости

Recommended Posts

Да ползвам темата.....

http://maxcar.bg/bg/transmisionni-masla/1413-motul-motylgear-75w-90-1l.html

http://maxcar.bg/bg/transmisionni-masla/1417-motul-gear-300-75w-90-1l.html

Стават ли за АБК ? По-скъпото ли е по-доброто? Може и друго да предложите.

Пак да ползвам темата..... Първо тези масла от горните линкове подходящи ли са?

Второ....Днес развих пробката за наливане на масло в скоростната кутия. Бръкнах с пръст в отвора, но не можах да напипам масло (да ми се потопи част от пръста).

До къде би трябвало да е пълна кутията с масло? Някъде четох, че ги пълнели до "капачката"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 148
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Пак да ползвам темата..... Първо тези масла от горните линкове подходящи ли са?

Второ....Днес развих пробката за наливане на масло в скоростната кутия. Бръкнах с пръст в отвора, но не можах да напипам масло (да ми се потопи част от пръста).

До къде би трябвало да е пълна кутията с масло? Някъде четох, че ги пълнели до "капачката"?

По каталожни данни, а не до преливане, прокапване.. оливане и т.н.

Не става и с"бъркане с пръст", а с източване на цялото, измерване и наливане на точното количество

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Това с източването са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Тази пробка за това е сложена там, за да се долива, НО и за да се следи нивото! Маслото трябва да е на 1 мм под нивото на пробката!

Цитиране на предходно мнение!

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми ние отдавна го знаем това,но нивото под пробката не е това което казваш, а друго - което съм цитирл в първата страница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да вметна относно нивото ,след като изкъртих зъб на диференциала от зор  ,смених кутията и по съвет на един от малкото мн добри доработчици  от Варна съм 3.5  литра масло GL5,добавка не помня каква,вече трето лято  опитвам да я строша ама не става.Старата  се мъчеше при превключване с мн газ,след 4000 оборота си беше направо трудно .Маслото наливам през отвора на датчика за задна.Няма течове ,което ме притесняваше в началото,единствено семеринга на избирача смених.Никави ,ама никакви проблеми няма и не съм усещал ,колата се кара всеки ден,натиска се често.

Чувал съм за тунинговани коли с масло в кутията буквално до горе,буквално повтарям.Защо и как нямам идея,сигурно опита ги е научил.

Редактирано от buzzi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

На различните автомобили които съм притежавал винаги съм сменял маслото на скоростната кутия със маслото което е по каталожни данни откъм вискозитет,марка и т.н.от самия производител за вграждане във автомобила,същото важи и за количеството на маслото както е указано от производителя.Ако кутията е безпроблемна няма нужда от слагането на никакви добавки в маслото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

Пак да се разпиша в темата с въпрос :)

Смених маслото на скоростната кутия с Мотул 300.

Причината да го направя беше, че трудно влизаха скоростите докато е студена колата (зимата) и малко по-трудно влизаше втора предавка. След смяната на маслото положението си е същито (около 200км).

Когато двигателя е запален и натисна съединителя само първото включване на предавка е малко по-трудно. След това колкото и да ги превключвам проблеми няма (колата седи на място).

Когато загася двигателя мога да превключвам с лекота. Влизат си като у тях си.

Според вас проблема в скоростната кутия ли е или съединителя ми е за смяна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е скоростите да влизат лесно, когато валовете в скоростната кутия не се въртят, т.е. в конкретния случай, когато натиснеш съединителя за дълго и си на място или когато е изгасен двигателя.

Колата каква е? Въпросното масло GL4, GL5 или GL4/5 е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Нормално е скоростите да влизат лесно, когато валовете в скоростната кутия не се въртят

Това с източването са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Тази пробка за това е сложена там, за да се долива, НО и за да се следи нивото! Маслото трябва да е на 1 мм под нивото на пробката!

Цитиране на предходно мнение!

Господин ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, колко смени имаш лично ти направени за да даваш "компетентни мнения" ???

Многократно съм виждал  как се наливат над каталожните данни за маслото и не е протичало през пробка !

Както казах, маслото се източва и се измерва (за да е с точност и ако собственика няма желания да го смени)

Как ще ми измериш 1мм под въпросната пробка и реалното количество на маслото в ск. кутия ?!?

Предполагам, че си по- запознат в тази тема от производителите, които предписват точното количество (не е случайно)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че си по- запознат в тази тема от прозводителите, които предписват точното количество (не е случайно)

Ето какво казват производителите

Checking oil level; specification:

l Manual gearbox 012, front-wheel drive: oil level 7 mm below oil filler hole

l Manual gearbox 01E, front-wheel drive: oil level to bottom edge of oil filler hole

I Manual gearbox 01A, four-wheel drive: oil level to bottom edge of oil filler hole

6-speed manual gearbox 01E, four-wheel drive

oil level 1 mm below bottom edge of oil filler hole (tolerance: ± 1 mm)

The prescribed oil level must be adhered to exactly; the gearbox reacts very sensitively to overfilling.

Check oil level using a self-made tool, e.g. a piece of angled wire.

Редактирано от keepers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От чист интерес искам да попитам дали някой може да обясни защо ск. кутии са толкова чувствителни към препълване с масло?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Според мен и с Motul 300 Gear ще си  остане проблема с трудното превключване на студена кутия (примерно под 10'С) тъй като кинематичния му вискозитет (при 40'С) е същия като на кастрола (syntrax transaxle 75w-90) ~ 73.....78mm2/s по паспорти. Имам половин бутилка кастрол и тези дни ще го занеса в лаборатория при познат да видим реалния вискозитет и ще пиша тук.

В случая може би ще има подобряване на превключването при студена кутия с масло 75W80, като алтернативите с одобрение за VW са:

Castrol Syntrans V FE 75W80;

Ravenol MTF-2, 75W80 (отговаря точно на G 052 911);

и може би:

Motul GEAR 75W80, но го дават за френски коли.

На изброените по-горе масла кинематичния вискозитет при 40'С по паспорт варира в границите : 40....55 mm2/s.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

И аз смених маслото.Сложих Castrol Syntrans Transaxle 75W90 VW G 052 911 A2 + добавка Bardahl Gear Oil (http://www.bardahl.bg/bg/product/a/4289).Веднага след смяната не усетих никаква разлика,но на следващия ден и след около 170км ми се стори една идея по-леко (мазно) включването на скоростите,а и сякаш леко утихна шума при магистрално каране.Може и да си въобразявам. Преди смяната не съм имал никакви оплаквания! Най-важното за мен е,че няма влошаване :)  

Равносметката ми е,че е хубаво че го смених.Старото масло което източих прилича на отработено моторно масло.Утре ще кача снимка как изглежда. Та производителя може да казва,че маслото е предвидено за целия живот на автомобила,но ако след 10-15-20 години се смени с подходящото свежо масло,едва ли ще влоши нещата,по-скоро ще е полезно за кутията.

Остава да видя след 3-4 месеца при -10 по Целзий как се случват нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При всички положения вечни флуиди няма!

Всичко що е течност подлежи на смяна рано или късно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така изглежда старото масло което източих.Колкото и да е предвидено да надживее автомобила изглежда смачкано от живота

post-73592-0-53027100-1442324219_thumb.j

post-73592-0-10873400-1442324273_thumb.j

Редактирано от tisho_psg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Да раздвижим темата, че стана студено.

Аз съм с Xenum X-Tran 75w90 и след първите няколкостотин метра при студено палене на около 0 градуса, превключването се нормализира, включително 1ва влиза приемливо дори и в движение. За сравнение миналата година с неизвестно масло от предния собственик и леко препълване, този резултат се достигаше чак след няколко километра и позагряла кола.

В този контекст не виждам смисъл да се излиза от спецификацията и да се сипва 75w80, макар и покриващо стандартите, само и само сутрин да сменяш лесно(като не е сигурно, че ще стане така).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз сложих Xenum и веднъж до сега се случи да не мога да превключа на 2ра предавка докато не позагря маслото. Миналата зима при доста по ниски температури такъв проблем съм нямал, а подозирам че маслото което смених е било заводското.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 year later...

Айдеее... застудя и пак връщаме темата :D

Миналия месец на моя ADR смениха маслото в скоростите с някакво на Феби (уж добро) за 22 лева литъра, 75w90 и колата започна мъчно да включва първа, втора и задна. Особено когато е студено. Мисля да го сменя отново, защото не съм сигурен дали беше GL4 или GL5 

http://www.motorni-masla.net/index.php?main_page=product_oil_info&cPath=110_117&products_id=360&zenid=0e68c2c1f7088723dc47a2ce3358d43d 

Някой има ли мнения за това масълце? Май става за моята любоФ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...