loshdancho

Аз ремонтирам душегуб 2.5 TDI

Recommended Posts

 На времето имаше книжки преведени от руски...Аз ремонтирам ВАЗ, Аз ремонтирам Москвич, ЗАЗ и т.н.

 Та по подобие и за смях , взех та се разглобих.

 Всичко се започна от лакомия, как за 3 500 лв може да имаш кола 180кс, куатро, типтроник...

Е имаш ама базово с тенденция за  реновиране. Та взех италянката на Х___брой км и показание 214 000км по табло за безумната цена 3800лв. като току що регистрирана. Приспадам си 300 лв. спестени за регистрация и ми стъпва на 3.500.

Бях прочел това онова за 2.5 тди, ама като я закарах на диагностика ми казаха:

 -Странно...всичко е наред...но не забравяй, ще дойде момент за правене и тогава изваждането е голямо. Колкото и да я пазиш идва момента и кобилиците са  паднали, причина няма,  обречено е да стане. Имаш само една рейка за правене.

 Като всеки алчни не им повярвах.

 Още при покупката видях клапан на маркуча за нафтата?!?! би трябвало да ми подскаже за наличието на проблем, но когато съдбата те бута не можеш да се противопоставиш. Та станах "горд" собственик на Душегуб.

Проблемите започнаха почти веднага:

-Трудно палене.

-Теч от рейката.

- Прекъсване при рязко набиране.

Та така си я карах 3 месеца и само и набирах....Мамицата ще ти... и колата. Бях набележил какво и къде да се прави ама пусто финансово все не достигах до  момента на правенето. Залъгвах се, че с смяна на маркучи и добавки ще се реши проблема.  Получава ха се интересни небивалици.  На -10 градуса пали, на +5 не пали и така докато не сринах акумулатора.

 И Вече бях Горд собственик на паметник!

 Та постоя паметника  2 мес. и реших да го открия ритуално.

Филма започна

Серия Първа:  Завръзка...

Към всички собственици на душегуби,  Тази кола е хоби, някой ходят на риба, други имат 2.5TDI...

  Свалих гуми, подкалници, броня,  водни съединения, фарове, серпентина хидравлика(не се разкача) радиатор на клима( не се разкача), маркучи охлаждане скорости, MAP сензор, кабели за фаровете , и каквито има други кабеляци...(Термо мермо .клима мима).

 До тук добре, но филма продължава.

Серия Втора: трошене...

Лесното мина и вече съм(сте) във филма на ужасите... Как аджеба се разглябя туй ЧУДО.

Сваляне Перка виско нищо сложно с нормална резба и яко с контра.  Сваляне кори ангренаж. И тука вече станах свидетел на ЧУДОТО?!?! Износени втулки на обтегач успокоител на пистовият ремък за хидравликата на волана... Ремъка беше опирал в пластмасовите кори и ги беше проял на 40-50%. Разглобих свалих и не обърнах никакво внимание на оста на виското( ще стане дума по натам).  Свалих и  плочата с оста на  виското и я хвърлих на страни. 

  От тук натам романтиката свърши...

Като  всеки Незнайко реших първо да отвия ролките на ангренажните колела за да отпуснат ремъка!!!! ГРЕШКА ГОЛЯМА!!!

На ролката оптегач повлекох последните две резби(в алуминий) заради натиска на ремъка. С две думи-  СТРОШИХ ГО!

 Първо се отвивали болтовате на ангренажа, и с скоба се вадели колелата, ДА АМА НЕ, аз на обратно.

Все пак надеждата струеше от мен и си мислех:

- Какво са две резби... Има място ще поеме.

Тъй и тъй ще се сваля помпа за ремонт та да видя каква изненада ми е скрил талянеца под ангренажните капаци. И о Второ чудо?!?! на дясната глава два чисто нови вала  с една изпаднала кобилица?!?! Имах Аз някакви съмнения за италяно, беше мазал със силикон гарнитурата, ама , чак пък два нови вала... баси кефа. Ще си я сложа и ще си перкам.(не се беше отбележила даже на вала, явно е паднала при поставянето). ДА ама не, от ляво се натъкнах на два полу изядени вала.... но  отново ЧУДО... всички кобилици си бяха там .Мислих, мислих и взех решение : два вала и комплект кобилици и повдигачи + талерки ...Не моат да ме бутнат. Ама как се прави центровка, отново чешене зад главата... След питане и ходене до магазина се сдобих с планки за блокиране на  ангренажните валове и щифт за коляновият вал. Ама къде да ги ръгна?!?! Отново питане и ровене. Сваля се вакум помпата и капачката на дясната глава има и  канали за таз работа, а на блока в ляво си има тапа, отвива се и там се навива щифта.

Серия Трета трошенето продължава.

 И трошенето продължи, с ваденето на  зъбните колела валовете.

 МА като си нямам скоба... един 2кг. лечител вади всякакви конусни и клиновидни сглобки.... Бой в главата и ангренажното колело пада, ама на дясната глава падна и аксиалният лагер барабар с парче от главата!!! Хора намалете цените на инструментите , смилете се над нас с душегубите.

ДАААА  гледах умно и се чешах зад врата. Ами сега на къде? Въртях суках и какви ли не варианти мислех. Да се направи канал с фреза  на друго място за аксиалният лагер. Приятел ми даде идея ходи да ти го заварят.

Серия Четвърта: Неусетно става ужас!

 Сваляне на главата. Носене при заварчик, и МЪКААА не става за заварка материала е с много магнезий трябва технология, в института ще ми свършат работа, ама после трябва борщанга и челосване отгоре и отдолу. А не се знае, знаели се.

 Имах нещастието да имам здрава  глава с износени валове и счупена глава с здрави валове. И сега на къде?

 Отново чешане там дето не ме сърби и прехвърляне на варианти.

Явно , че трябваше друга глава, ама от къде. Намерих за 150-200лв същата+ 2бр. валове, кобилици, талерки и т.н. пак  1000лв.

Тогава ми хрумна еретичната идея да видя колко ще намеря две глави оборудвани  за по-новият  модел с ролкови повдигачи.

 Не мислих много,(трудно ми е)  и се сдобих срещу 900лв. две оборудвани глави  + вакум помпа , болтове и капаци.

 Човека дето ми ги продаде , даже ми  подари две подгревни свещи вградени вътре.

 Взеха ми 80 лв да ги извадят, и 60лв за шлайфане.

Серия Пета:  И шлайфист съм и фрезист съм.

Реших да си припомня  какво съм учил и какво мога! Явно отдавна е било.

 Та реших да си купя гумички за клапани и притир паста и да почвам(водачите ми се видяха добре ама и да не е нямам условията за смяна). Все пак съм майстор любител :D за смях и мъка.

  Чистене на  нагара  от главите: лесно- чегърташ и виждаш резултата. 

 Притриване на клапани... Тука ударих поредната греда!!!

След еднодневно напасване На 24бр. клапани  и схващане на ръцете придружено с мазоли, реших да видя какво съм направил.

Купих скоба за клапани, от евтина по-евтина... нахлузих гумичките 24 бр. Одрах пръстите и сглобих един комплект  клапани.

 Пробвах  с бензин през отворите за газовете и ООООО  три мокрят, а един даже капе?!?!?!  Цял ден клечане на 35градуса в бензинови изпарения схванат  и в мазоли.... А те текат.... Не ги е срам, а мен ме беше срам от мене си, яд на себе си.

Не доумявах защо така бе. Отново жокери, телефони и главите на рамо- та при майстор.

 Човека ми обясни, че заради ЕГР и заради това, че тези клапани не се въртят в  леглата си..... правят елипса.

Разглобиш ли ги, един път не можеш  да ги напаснеш вече. Фаската лъже и клапана никога не ляга. Трябва фреза за леглата и челосване на 45градуса на клапаните. Та и там олекнах 210лв. Язък , че купувах скоба и притир паста.

 И отново шут в кокалчетата.

Човека малко ме попсува, за това, че съм сложил всичките гумички... и сега има вариант с фрезата да ги нарани, туй като оста на фрезата ляга в леглото на клапана. Щял да им капва по малко масло и квото стане стане...

Стана, човека ги направи, и браво! 

  Серия Шеста: Как се става приятел на човека ЛАСТИК.

Докато ги нямаше главите реших да  видя къде се намираше рейката?

 Ми като всичко е там я няма, Чичо ханс е фокусник : така я,че скрил, че няма намиране.

Един ден ми отне да я разгадая и сваля. термо екраниращи ламели долу (Мамка му на швабара) имах чуството, че е наел 10гоишно китайче  на  2$ на ден да му монтира рейката. След сто мъки я свалих и отиде за рециклиране. даже не си позволих да монтирам главите без  преди това да сложа рейката. Но дори и без глави ми отне пак един ден. И отново викам на помощ човека ластик. Така се бях изподрал по ръцете, че като  котка да ме  беше драла.

 Серия Седма:  Повдигачите мръсни!

 Докато се занимавам с главите реших да направя технология за почистване на повдигачи.

 Купих корселин(или ацетон) не помня и ги накиснах. Пътивам с камион и ги сложих в сандъка на ремаркето да се джуркат една седмица... де ега се разкиснат. Отново не познах... Ханс ме гледаше някъде отгоре и злорадо се смееше. Не помръдваха гадините. Всичкото масло си беше вътре и ефекта беше Нула.

 Смених технологията:  нахлузих гумени ръкавици и  се гмурнах до лактите във  вана с корселн. тръбното ключе и стягане постепенно докато изкарат  маслото. После  помпане с пръсти докато изкара чист корселин отвъте. Прогизнаха и се скапаха ръкавиците, гъбясаха ми ръцете, корселина ми свърши, продължих да се дрогирам с бензин подкожно. Но ги изджурках всичките. Проверката беше като зпушвам  един по един отворите и в единич вариянт пружинира, в другият се чува леко съскане от горе... според мен работеха префектно. Накиснах ги   масло и ги стиснах по няколко пъти да поеме, но не много. Страх ме беше да не го предървя и после да гледам любовна среща между буталата и клапаните.

 Серия осма:Събиране на главите.

 Тука  душегуб ми  реализира  гол от засада.

 Понеже съм "Майстор"-любител.. и при разглобяването на новите глави бях събрал всичко на куп, се оказах изненадан колко долна може да е тази кола. Представете си учудването когато видях една ролкова кобилица  с посиняла ролка и една директно с счупена ролка!!!! Това от какво и къде са били, кой клапан да търся крив, кой повдигач не работи(поне с повдигачите се бях успокоил дефектните ги изхвърлих  отдавна) клапаните се успокоявах с майстора, щял е да види...  Мислих ,мислих ... обадих се  на човека, от който бях купил главите и ми подари още няколко кобилици. И пак шаш.  Тези  вторите нямаха грам луфт в ролката, а моите хлопаха( преди това ги гледах  и други даже  хора и ме успокоявах, че като загрее  този луфт  изчезва).

Да ама не отидох и си купих за 300лв комплект чисто нови 24бр. Нищо, че бях събрал главите, разглобих ги отново и ги смених.

Серия Девета: Монтаж на главите...не гледай умно българино!

 Естествено, имах данни колко са шлайфани главите,  но като разбрах, че има 3 вида гарнитури за 2.5тди Ханс се сдоби моменталически с братя сестри и т.н.. Старите гарнитури отдавна бяха заминали в коша и сега не знаех какви да взема.

Отново чесане по врата.... магазини.... добре, че има добри хора по магазините и не са любители като мен... Сдобих се с най- дебелите гарнитури за душегуб. То без това  за АКЕ са си били такива и притесненията ми изчезнаха.  Имах си упътване за стягане и с ключ на заем си свърших работата... не преставах да гледам умно, това не е възможно,   въпреки пораженията , които  нанесох, тази операция мина безпроблемно. Въпреки, че ползвах стари болтове! Стоях и гледах умно, не вярвах, чаках Ханс да се покаже и да ми каже:

- Ето това,  не трябва да е така!

Серия Десет:БЕЗпроблемната VP44

  Тъй като основната причина за цялата тая одисея е отказа на колата  да пали.  Царицата-ГНП VP44  отида на операционната  в Супердизел в комплект с Шест броя офицери(дюзи).

Олекнах с 700лв за авансаторно бутало, гарнитури,  обучение и чистене на дюзи.  Тука продължават да ме глождят съмнения.

Дюзите си бяха същите както им ги оставих. Дори не бяха махали дифтхунгите.... Отговора беше;

-Сега вече работят...

Даже водихме преговори за смяна на прословутия транзистор (крайно стъпало). Обясниха ми че за сега не е нужно . Няма признаци. Причината за горене на транзистора е:  блокиращо авансаторно бутало. Тъй като съм с ново няма нужда, но ако искам може профилактично смяна срещу 400лв. Заедно решихме да отложим момента до изгарянето на транзистора.

 За помпата исках, да я направят така, че да няма силикон за уплътнение... е силикон има... дали са сменени гарнитурите...Не знам. Монтирах ги почти безпроблемно. Купих нови дифтхунги и успях да скъсам  само две шпилки ?!?! Ама може ли Бай Ханс да направи двустъпална шпилка и то тънкото да е  отгоре и да носи на напрежение?!?! Добре, че си имам резервни шпилки от старите глави.

 Серия Единадесета: Как не се монтират ремъци.

ТУка  душегуб ми  вкара две дузпи и уцели една греда.

 Първо реших да сменя семеринг на коляновият вал. отново без скоба и отново поразия. Човек се учи докато е млад...За мен явно е късно. Нараних , даже отчупих парченце от ограничителният фланец на  зъбното колело.  Налагах, мерих, няколко пъти ремъка и се примирих, запилих ръбовете. Надявам се на голямата периферия и белега от старият ремък не стига до ограничителната периферия.

 Семеринга сменен. Продължението обаче е 2:0 за Ханс.  Кой да ми каже, че се стягат първо всички ролки. После   с блокирани разпределителни валове се монтира ремъка и чак накрая се стягат ангренажните колела към валовете  .И ако помните от втора серия за повляката два оборота резба....   Обтяжната ролка беше прикарана, но точно при стягането на отпуснат  обтегач.... Стягането... силна дума, не можах да стигна до този момент, въртя, въртя и няма край.

Добре, че Чичо стругар ми е вече приятел. Отряза болта на обтяжната ролка, разпроби го нави  шпилка  на ремонтен размер

Проби оста перпендикулярно и сложи щифт за да блокира шпилката. А АЗ нарязах резба   на мястото на старата. Всичко изглеждаше много професионал.

 Отидох да монтирам...   И повторението е майка на знанието... Този път реших да отвия болта на палеца за по лесен монтаж... Отяви се с резбата. Отново при стругара на повторение. Мамка му много слаб тоз материал. Аз като човек камионджия ги завивам до 19 с ръка..... И вече работя с малката тресчотка.

 Серия Дванадесета: Ханс взе купата

  Мамка му докато разгадая как работи обтегача на ремъка на помпата нямам спомен вече колко пъти  монтирах  ангренажната плоча. И точно пред финала видях хлопащо нещо в лагерите на оста на виското!!

Върти се оста няма мелене, задържане, луфт... Никаква причина за да се чува този звук при въртене на оста. Все едно има парче ламарина вътре и се чува  дрънчи. Дрънченето е много тихо и се чува точно по Два пъти на оборот.  Запитах в магазина колко и как. и ми обявиха -комплект 400лв. 

Пропуснах за сега. ще се следи за нетипични звуци.

 Финал: Малките неща.

  покрай големите ремонти свърших и куп други:

Почистване всмукателни  колектори...  Не бяха мръсни, а само нацапани.

Разглобяване ЕГР... не е било нужно- изолиран е

Смяна филтър  картерни газове.... ми и тук не познах с пластмасовия съм.

 Смяна маркуч на хидравликата (от казанчето до помпата)

Смяна на Г-образни вакум колена.

Укрепване и подреждане  на инсталацията.

Смяна на семеринги разпределителен вал.

 Очаквайте продължение : сваляне на диференциал, чистене на резервоар, обслужване на типтроник.

.http://www.youtube.com/watch?v=3dIYTc4JPlA

Edited by loshdancho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мани... ново Двайсе. То Аз, за това щях да питам, ама като се отплеснах. Реших днес да е пробното палене( то имаше и пробно сглобяване щото по едно време не знаех кое от къде е)

 Та поне съм алчник и искам , искам си де.  Си поисках  масло за хидравликата, да и е мазно на рейката.  Все пак 280 лв. ме жулнаха.

И сега  идва интересното:Какво масло да купя?

Влизам в магазина и искам масло за хидравликата на Душегуба.

 

-Имаме два модела- чувам.

 И Аз, да не се мина... естествено взех от "скъпото".  Исках зелено -дадоха ми зелено.... ама синтетика пълна. И както си го сипвам в казанчето  почвам да усещам как греша.... Only for mineral oil(нищо ново де, вече и тръпката да те полазят буболечки я няма).  Та сега съм с модерно масло. 

Въпрос!  Какво ще модернизирам още по хидравликата с това масло. Че човека ластик си тръгна ,а 10год. китайчета за по 2$  не познавам и сега вече няма кой да сваля рейка на ново, а за хидравличната помпа .... само като се сетя колко път има до нея.....

post-93099-0-05445500-1442709439_thumb.j

Edited by loshdancho

Share this post


Link to post
Share on other sites

:flehan: :flehan: :flehan:

Тая тема трябва да я забодат като важна и за назидание :)

Промени ли се звука на мотора с по-новите глави и от какъв точно двигател са (код)?

Дано и типтроника не се обади, че...сигурно още толкова глави ще има за писане :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добре че реших да хвърля поглед на форума, докато си пия сутрешното кафе, вместо да прочета новините в ДИР-а. Още си бърша сълзите. Така не се бях смял от отдавна. Напълно пъдкрепям колегата ogip, че темата трябва да се стикне като важна!

Към автора. Има една много хубава програма, наречена ELSA. Вътре 3/4 от тези операции са обяснени от Ханс, стъпка по стъпка и с картинки, нютонметри и последователност на операциите. Тя е така да се каже, версията на Ханс, на бестселъра от далечното минало "Аз ремонтирам Лада".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Човеко, съчувствам ти...добре че приемаш весело нещата. Дано скоро приключат ремонтите и само да и се радваш :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

колега главите от кой мотор ги взе,че и аз съм с АКЕ да знам занапред кой донор става.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

:flehan: Браво за преживяното и положителния резултат! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вече съм горд собственик на механизиран паметник. До пърпоренето остават Х..брой дни трябва да се купят : акумулатор, гуми , смяна масло, антифриз, и дреболии като  смазване на моторчето на парното, имам даже ръчка с автопилот в кутия.

Да ви кажа честно важното е че запали....странно без никакви донагласяния. Чудна работа е това Душегуба. Очаквах я ремъци да събере на куп и да хвърля мотора, и не надявах поне на няколкодневно душегубене.

  Въртях на стартер около 3-пъти  с свалени тръбички и междувременно му подкачвах нафта. Не можах даже да усетя кога напълни тръбчките. Стегнах ги и на 10-15-то завъртане (подкачване постоянно) запали от раз?!?!

 От началото въртеше  доста трудно докато качи масло (въпреки, че бях омазал всичко още при сглобяването). Няма грешки да светят, лампи да мигат...Чудно?

Главите да ви кажа и идея си нямам от какъв мотор са?!?!  Елаза, ЕТКА ,VIN   МИН, ПИН... все на размазано пише.  Когато взех главите ги налагах до старите.... ми отговарят,  пък си бяха комплект. И имам доверие на хората.... явно знаят повече от мен.

 А мотора  преди...когато палеше си работеше чисто сега също... Не съм проверявал даже  на какви градуси се е оказала помпата...

 Ojip,   типтроника съм го набелязал в момента в който разбрах че е текло масло от тръбичките на топлообменика.  Гумичките вече са им сменени с  О-пръстени от Витон. Но, на площада няма  канал или подемник и не става. В момента съм в  мислене къде и как да го принудя да му изтекат водите.

 Май, май, ще се посещава Джемини.... Там  поне акушер-гинеколозите са професионалисти...за разлика от мен.

 Дилемата сега е, как да падне задният мост, барабар с ауспуха, та да измъкна творението наречено резервоар. Ханс естествено не е могъл да го направи по сложно....толко му е акъла.

  И кажете за маслото ( на хидравликата) снимал съм ви го, че Чичо Гугъл знае и китайски... да се обаждам ли на китайчето да идва да сваля рейката на ново. Какво ще стане с  гумените уплътнения от синтетичното масло?!?!

  И още един въпрос.... Как се проверява и настройва аванса на помпата с ВАГ-КОМ. Ама , ако може  на по разбираем език, че да пипна и там.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Голяма шитня е резервоара, ама като гледам - теб не може да те притесни :) Не знам за едното почистване дали си струва...

Помпата - engine->meas. blocks->4-ти канал->switch to basic settings->TDI timing-> в табличката долу вдясно има падащо меню и избираш твоя мотор, ама в твоя случай не знам АКЕ, или BDH/BAU трябва да е заради новите глави. Между синята и зелената линия трябва да е предварението и се мери на мотор в работна температура.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хидравличното масло трябва да съответства на спецификация G 002000. Сигурно има някакво значение. Най-добре е да си вземеш оригинално, което вече замества горната спецификация с G 004000. Около 36лв. е литъра.

Edited by Marian_Georgiev

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси, не е проблема купуването...   а сипаното вече... Но както го казвате може да си остане с него.

 А резервоара  ми е обявил война от самото начало. Зимата не палеше без добавка, и виждах какво плува в системата. ДАЖЕ  при свалянето на помпата (не бях откачил входящата шлауфка) видях какво изтече по  нея от помпата. Та в резервоара има какви ли не водолази, а така на място освен да разглеждам(като цигане сладкарница)... друго не мога.

 Интересното ми е дали на полеви условия...  може ли, да падне резервоара, и после колко тежко е да се вдига дифа после на обратно.

 Днеска тръгвам на път , ама като се върна какво ли ще ми дойде  в главата, За начало трябва да се види центровката, и смяна на масло и филтри.

Edited by loshdancho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако си от Сф мога да ти ударя едно рамо за центровка на помпата, не трябва да се спъва такъв ентусиазъм :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси, ако видя затруднение... Ще се обаждам. Това ще бъде накрая когато колата се движи. До тогава Ще я мъча самосиндикално.

Малко остана, ама финансите нещо ме спират.... Ако всичко върви добре до Два месеца съм готов.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 Интересното ми е дали на полеви условия...  може ли, да падне резервоара, 

 Като за начало махни сондата за гориво и виж какво е положението преди да си играеш да го сваляш целия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Махнал съм я. Но като знам какво течеше по системата, и какво изтече от помпата... пък и съм дал 700лв. за ремонт. Не искам всичко да отиде на вятъра

Пък ще си го правя сам и изваждане няма да има(поне така се предполага)...Всичко започва с добри намерения.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Страх ме е само като чета. На сондата, трябва да има цедка. Какво и е дереджето? Има ли я въобще?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не се страхувай,Стругара ми е приятел, а вече знам моргите покрай София :) но ямам никаква помощна литература.А ако има някъде снимков материал или клип помагайте. Щото горе на клипа ако сте видяли до резервоара .... лечитела чака. .

Edited by loshdancho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тук има нагледно видео-ръководство за ремонт на ГНП VP44:

Share this post


Link to post
Share on other sites

хахахахаа тоя клип като го гледах за пръв път едвам не пуснах у гащите ... такъв смях не се бях смял никога ... ама и тоя е голям олигофрен :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето и нагледно трагедията на ужасите.

Edited by loshdancho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето и съкровени спомени от сутрешната молитва в църквата на трагедията.... молещ се на германският бог на  незнанието.

post-93099-0-25841200-1442946854_thumb.j

Share this post


Link to post
Share on other sites

Станало е като в списанията на Auto Bild, пълно разглобяване след 100 000км. Дано да не завали дъжд ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.