Inkozi Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 (Редактирано) Здравейте колеги,Попаднах на нещо интересно, което може би ще ви бъде полезно.Мой колега е поставил подобна модификационна "перка" на доста автомобили на свои познати и казва, че разхода чуствително се намалява.Сигурно колегите владеещи френски, ще могат по-добре да се ориентират в текста,Но идеята е ясна: Завихряне на входящия в двигателя въздух.С тази модификация практически се постига:- намаляване на усилието необходимо на двигателя за да "засмуче" входящия въздух"- увеличаване на количеството въздух за единица време постъпващо в цилиндъра- облекчаване работата на двигателя като цяло - а от там и на необходимото количество гориво.Аз да си призная технически не съм достатъчно грамотен за да мога да оценя плюсовете и минусите на една такава модификация, заради което ще ми е интересно да проследя обсъждането в темата. Няколко снимки, даващи представа за идеята-,-В линка има още доста обяснителна информация, снимки и статистика на промените по разхода.ЛИНК Редактирано 2 Юли 2009 от Inkozi Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
GiN Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 Все ми се струва, че всичко допълнително монтирано на пътя на въздуха, ще е във вреда за двиг. и разхода. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Inkozi Публикувано 2 Юли 2009 Автор Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 (Редактирано) Тази перка допълнително увеличава съпротивлението по въздушният път, така че тия горе отпадат.Така е ... Но виж пък какво е установил човека Бернули.Демек .. След съпротивлението .. Скоростта на въздушния поток става по-голяма, а налягането по-малко ... Редактирано 2 Юли 2009 от Inkozi Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Inkozi Публикувано 2 Юли 2009 Автор Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 Енергията в ДВГ идва от горивото, не от въздуха, или се бъркам?Бъркаш се. Идва от термо-динамичните процеси при възпламеняване на сместта от гориво и въздух. http://auto.howstuffworks.com/engine1.htmДо колкото разбирам с тази лека модификация се "улеснява" процеса на "всмукване" на входящия в цилиндъра въздух. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stoil Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 всичко това за атмосферни моторипри тези с принудително пълнене ефекта ще е нула минус Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Schnura Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 Може този накрайник да се направи във формата на Дюзата на Лавал за още по голяма скорост на входящите газове.Съответно по голямо количество въздух в цилиндрите. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Inkozi Публикувано 2 Юли 2009 Автор Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 (Редактирано) Значи извлича енергия от въздуха. Добре след като е "улеснен" въздухът, какво се случва после? Също така как точно е "улеснен" след като "тесните" места са филтър и дросел?1. Енергията не се извлича, а се преобразува. Демек и производителността на процеса е решаваща, не само компонентите.2. Кое ще ти е по-лесно - да вдишаш въздух, или да вдишаш въздух под налягане ...3. "Перката" се монтира след въздушния филтър.при тези с принудително пълнене ефекта ще е нула минусВероятно си прав. Редактирано 2 Юли 2009 от Inkozi Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fory Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 Ако колегата Inkozi не възразява - и понеже става дума за въздушни потоци и пестене на гориво- вижте какво правят в Австралияhttp://www.fuelsavers.com.au/ Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
GiN Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 Добре де, дори да има ефект, колко голям е той? Достатъчно голям ли е за да се измери в милилитри/100 примерно 0,5л. на сто? Какво казва твоя човек по тоя въпрос? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Inkozi Публикувано 2 Юли 2009 Автор Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 (Редактирано) И за се учудих, но той каза, че между литър и два надолу са дошли разходите на приятелите му.Колегата е човек много много грамотен и много добре технически подготвен. Определено не е "въздухар"./щом хвана и неточност в схемата за ефекта на Бернули, която постнах току що .. считай/Ти за кво мислиш, че пускам такава тема... за 0,100л/100 ?! ... надали ... Редактирано 2 Юли 2009 от Inkozi Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PESHO OT MARS Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 Добре аз ли нещо съм скаран с елементарната логика но две неща ме озадачават.Първо на някой правили ли му впечатление формата на всмукателните колектори при атмосферните инжекционни (пълни електронни инжекциони) двигатели, прави ли ви впечатление относително сложната им форма. Личното ми обяснение на това е че се цели след дросела потоците (въздушни) към цилиндрите да са еднакви и ламинарни доколкото е възможно, а с това вие искате да вкарате допълнителна турболентност пък и макар и преди дросела.Другото което ми е нелогично след като свие потока и вдигне скороста и отново попадне в по-големия диаметър въздуховод скороста отново пада какво печелим?Това за мен си е поредния TURBINATOR и прочие въздух под наляане..... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Inkozi Публикувано 2 Юли 2009 Автор Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 ... а с това вие искате да вкарате допълнителна турболентност пък и макар и преди дросела.Нищо не искам. Само споделям нещо, което ми се е сторило интересно и което има реален ефект.Аз също не съм от хората, които мерят горивото с епруветки.Сипвам и карам - колкото толкова. Надали ще се променя в бъдеще.Но пък някой може да реши да пробва. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PESHO OT MARS Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 (Редактирано) Моя грешка на изречението, ти нищо не искаш.Но за мен си остава кюр фишек но понеже е лесно за реализиране може да се пробва само дето моята баничарка е турбо и некак си не ми се ръгат разни работи след intercooler-аА пък Аудито е вече карбуратор и ако бодна нещо може и да скърша потока през плочката на газовата. Редактирано 2 Юли 2009 от PESHO OT MARS Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
GiN Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 (Редактирано) Нямам време да си го направя иначе, бих го пробвал за да го обсъдим после. Само се чудя как ще му го сложа на АБК-то. По натам ако намеря време ще изрежа едно тенеке за проба. И аз мисля да го пробвам на бензин само, ще махна плочката.Между другото, помня твоето мнение от другите теми за перпетуум мобиле и тубронатора . Затова и се учудих много като прочетох темата. Явно имаш голямо доверие в човека. Редактирано 2 Юли 2009 от GiN Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yavor20v Публикувано 2 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2009 Така е ... Но виж пък какво е установил човека Бернули.Демек .. След съпротивлението .. Скоростта на въздушния поток става по-голяма, а налягането по-малко ...По-бързо не значи повече,адашка! Я си представи да се затичаш и да дишаш през сламка ....със сигурност оттам ше минава по-бърже въздуха,но няма да бъде достатъчно...Аз съм решил проблема с друг тип перка,ама не доведе до намаляване на разхода да ви кажа Та тая перка със сигурност е рестриктор до една или друга степен Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Oyama Публикувано 3 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 3 Юли 2009 Тва е рестриктор, един вид намалява потока на газовете, от там и разхода. Проблема е че губите повер, същия ефект може да направите ако си сложите трупче под педала. Таксиджийски номер е на въздушния маркуч да си сложат дъно от кофичка кисело мляко сцепено на хикс което по същия начин да скопява колата. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
M Публикувано 3 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 3 Юли 2009 Тва е рестриктор, един вид намалява потока на газовете, от там и разхода. Проблема е че губите повер, същия ефект може да направите ако си сложите трупче под педала. Таксиджийски номер е на въздушния маркуч да си сложат дъно от кофичка кисело мляко сцепено на хикс което по същия начин да скопява колата.добре де.. някой може ли да обясни къде точно е тази логика? дросел клапата не е ли рестриктор? какво ще ти помогне кофичката, при положение че дросела ти е отворен на 15%btw.. рестриктор не значи задължително по-нисък разход.. ето един малък експеримент, за да си отговорите на въпроса какво му е на двигателя, когато смуче въздух през рестриктор.Вземете една спинцовка 20-50сс, и почнете да изтегляте бързо буталото (да пълните спринцовката), след това сложете тъничка игла (рестрикотр) и повторете упражнението. Кога е необходима повече сила? а колко повече сила е необходима? е те точно на тази сила дето трябва да се вложи за зареждането на цилиндрите и след това за изхвърлянето на изгорелите гаове и викат загуби при изпомпване. И точно този рестриктор (дросела) на бензиновите мотори е един от основните виновници тези загуби при бензиновите да са далеч по-големи отколкото при дизелите, където се дроселира горивото. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
andre7080 Публикувано 3 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 3 Юли 2009 И от там пък по-малко мощност, от където пък по-голямо желание да натиснеш педала малко повече и ефекта на края..................... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
AALEXANDROV Публикувано 3 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 3 Юли 2009 (Редактирано) Разсъждавам чисто интуитивно:Според мен има смисъл, защото се създава насочена струя въздух, която не се "блъска" безразборно в стените.Ефектът може би се изразява в разликата между съпротивленито на нормалния поток при триенето му в стените и съпротивлението на насочения поток.А резултантата е положителна величина, ефект има,т.е. до двигателя достига повече въздух. Повечето въздух обаче не ми се връзва с намялване на разхода. Редактирано 3 Юли 2009 от AALEXANDROV Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
andre7080 Публикувано 3 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 3 Юли 2009 Все едно на кола с карбуратор да обедниш сместа, в полза на въздуха... Е и? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
grizzly Публикувано 3 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 3 Юли 2009 (Редактирано) Опасявам се че устройството с крилцата на Инкози е версия на "ТУРБИНАТОР" както по-горе отбеляза колегата. И не помага с нищо.Идеята на подобни устройства са да хомогенизират гориво-въздушната смес. Чрез по-добро разбъркване при висока скорост. Сама по себе си идеята е хитра но не работи. Защото сместта се завихря което води до турболенция. Неравномерност на потока и дори зони с отрицателно налягане.Всички се опитват да направят потока ламинарен а това устройство противоречи на принципа.Turbinator Редактирано 3 Юли 2009 от grizzly Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
shpeksi Публикувано 3 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 3 Юли 2009 Честно не знам вече да се смея ли или да плача, да беше тая тема в спамилнята или хайде в "извън темата" разбирам ама в тоя раздел.. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Wizi Публикувано 4 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 4 Юли 2009 (Редактирано) Аз ползвах за ден-два такова "нещо", но с рекламна кампания, която гласеше увеличаване на мощноста, а не спад на горивото. За тяхно съжаление разполагах с техника, която е достатъчно прецизна за да измери дори и най-малките разлики. Взех едни клещи да си помагам по-лесно и бързо да свалям маркуча пред кутията на въздушния филтър, отидох на боянска права и два часа се търкалях по нея. Резултат: НИКАКВО подобрение.Толко'з за ускорението. Ся ми е малко смешно, че изведнъж същото нещо е започнало да се предлага с друга цел - оставяме ускорението настрана, концентрираме се в/у разхода на гориво! Друго нещо: при колите с инжекцион подобно нещо има ли въобще смисъл? Мисля си, че ако се сложи на карборатор би имало някакъв ефект, но при нас.... Редактирано 4 Юли 2009 от Wizi Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PESHO OT MARS Публикувано 4 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 4 Юли 2009 При карбуратор още по-зле, ако работи и завихря потока има два варианта завихрянето да попада точно в дифузюра (много върви много харчи) или отстрани (не върви и харчи) но това е само ако успееме да постигнеме ефекта на завихряне. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
AUDIST Публикувано 9 Юли 2009 Доклад Share Публикувано 9 Юли 2009 Добре аз ли нещо съм скаран с елементарната логика но две неща ме озадачават.Първо на някой правили ли му впечатление формата на всмукателните колектори при атмосферните инжекционни (пълни електронни инжекциони) двигатели, прави ли ви впечатление относително сложната им форма. Личното ми обяснение на това е че се цели след дросела потоците (въздушни) към цилиндрите да са еднакви и ламинарни доколкото е възможно, а с това вие искате да вкарате допълнителна турболентност пък и макар и преди дросела.Другото което ми е нелогично след като свие потока и вдигне скороста и отново попадне в по-големия диаметър въздуховод скороста отново пада какво печелим?Това за мен си е поредния TURBINATOR и прочие въздух под наляане.....По отношение на въздуховодите .. ситуацията е сложна. Изследват се дори и резонансни въздушни явления. Накратко се получава нещо такова (за атмосферен двигател) - При по-дълга всмукателна тръба имаш по висок въртящ момент в ниските обороти но при високи не можеш да реализираш достатъчна мощност. Ако тръбата е къса , или много къса, двигателя може дори да не работи стабилно на тихи обороти. Примерно 6 цилиндровите 2.6 имат всмукателни колектори с променлива дължина ..т.е има една клапа която прави къс или дълъг път на колектова в зависимост от режима да двигателя. (Ако разбираш от басови говорители ще разбереш и това...всмукателния колектор при определени обстоятелства е нещо като бас рефлекторната тръба на субуфъра..т.е може да направи нещата или да ги развали порати грешка в дължината и диаметъра )Руснаците бяха изследвали подобни устройства ... и ефекта или нулев до отрицателен.Моето лично мнение е че трябва да се пробва, може някой ден да стане някакво откритие. Освен това това устройство създава завихряния... а точно за тези явления познанията са прекалено малко... и до момента никой не може да каже как точно се формира едно торнадо, защо се върти..и.т.н. Важното е да има желание... ако ми попадне такова нещо под ръка ще го сложа да видя дали има ефект. Ако ми искат 20-30лв ще им ги дам защото дори и да не работи.. има материал и изработка и ми се вижда приемлива цена. Ако ми искат 200 лв значи има някаква измама в цялата ситуация. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване