Jump to content

OBD2 Bluetooth Скенер


plamenbv

Recommended Posts

Здравейте, докато чакам да намеря табло с ФИС за Ауди-то попаднах на тези Bluetooth OBD2 скенери:

http://dx.com/p/elm327-v1-5-obdii-bluetooth-auto-car-diagnostic-scan-tool-white-12v-149344

 

Софтуера, който гледах е следният:

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.obddroidscan

 

Някой ползвал ли е подобно нещо и ако е - какви са отзивите. Вижда ми се полезно, пък и не е скъпо за реализация - 40 лева макс със софтуера. Така и така телефона ми постоянно стои на Car Dock режим, докато карам, така че какво ми пречи да пусна и тази шаренийка...

 

Въпросът е как се свързва - има ли особености, врътки и т.н...

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма нищо особено за свързване,слагаш устроството в OBD буксата на колата и това е.Проблем може да има във Bluetooth връзката между него и телефоната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега имам подобно от ибей и програмата е torque за андроид,доволен съм като цяло,можеш да си гледаш всички живи данни от колата(зависи какви контролери има)защото ако е по-стара възможностите са ти ограничени!За мен най-полезно е отчитането на вакуума и респективно на налягането на турбото,нещо с разхода не можем да се разберем,кои настройки са най правилни и как точно отчита най-правилно.Програмата Торк има и възможност да трие и чете грешки като ВАГ-КОМ(горе-долу)Но е доста полезно да ти е под ръка,ето ти пример,миналата седмица бях извън София в едно село,както си карах колата и започна да прекъсва нещо,веднага закачих тЪз джаджа и какво да видя,мисфайър на цилиндър 3,отидох на 10км до най-близкият град,взех си бубина(че съм я купил с 3 от 4 китайски :( ) и готово,ако го нямах щях да изпадна в доста по-голям филм,в непознат град и непознати майстори!Така че както каза за 40лв е перфектно!Аз моето го кпих за 7 паунда от Ибей с безплатна доставка за 2 седмици дойде,програмата беше около 6лв!Дано съм бил изчерпателен :) Поздрави!

Редактирано от apisabvgd
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зарибяваща идея е да си боцнеш нещо подобно за бърза и неангажираща диагностика в движение. Май ще си поръчам и аз едно такова помагало от Ибей-я. Мерси за информацията колеги! :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ползвам подобно в комбинация с DashCmd и съм много доволен, изпълнява приложението си отлично!

Имай предвид обаче, че това не е диагностичен уред и възможностите в тази посока са силно ограничени. Иначе за безжична визуализация на живи данни върши чудесна работа!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Далеч съм от мисълта, че тая джаджа може да замени Ваг-Кома, ама като за 10-15 долара си екстра оферта. Само позитивни коментари чета, включително твоя. Явно си върши работата устройството, пък била тя и само да почеше крастата на хора като нас, примерно! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз се интересувам от OBD адаптера. Проблема е че масово се продават за OBD II , а незнам дали моята А3 (1,8, 125, 98г.) подържа този стандарт. До  колкото съм чел и търсил май е OBD I.   Ако някой е пробвал на този модел OBD II  да сподели дали тръгва или не е съвместима и ако е какви данни могат да се изведат с Torque за Андроид. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не са лоши адаптерите, но за коли под 2000г е хубаво да се пробва първо дали е съвместим. Иначе харчи само няколко ma ток, което е нищо и не е проблем да стои на буксата непрекъснато. Единствен евентуален проблем е загряването, но то е от стабилизатора вътре. Понякога стабилизатора вътре може да изгори (рядко), но основно причината е заради лошото му охлаждане (не са сложили радиатор китайците) - в интернет има сума клипчета как се лекува бързо и лесно да не гори. Самия стабилизатор е ma7805 и струва стотинки. Аз също отдавна си взех и ползвам ELM327 OBD-II, въпреки че бях доста скептичен преди. Основно върши работа за бърз чек за грешки и триене, тъй като повечето неща които показва аз мога да си ги видя през таблото. При всички положения не е лошо човек да има такава "джвъчка" под ръка :). Все пак не може да замести кабела, просто е удобно допълнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този въпрос навярно си го задават доста хора в момента! :)

 

До колкото съм запознат, в Европа автомобилите произведени преди 2004 ползват OBD1, а след това вече са с OBD2. За разлика от Щатските кадето доста по-рано е навлязал OBD2 стандарта.

Демек ако автомобила ти е с Хамериканско ЕCU-то то би трябвало да подкараш OBD2 дори ако е произведен 97,98 или 99..примерно!

 

Коментарите в чуждоезичните форуми по тази тема са доста противоречиви, но като цяло потвърждават казаното по горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е и точно така :) след определена година (различна за бензинови и дизелови) OBD2 е задължително. Което обаче далеч не значи, че преди всичко е OBD1. От дизайн/производствена гледна точка обаче е абсолютно безсмислено първо да се прави с едното, после да се променя на другото в рамките на една производствена линия... Но знае ли човек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето че и ние започваме с противоречивите коментари :) , явно ще отнеме известно време докато стигнем до единодушно твърдерние - дали или!? 

 

За дизел визирах в предходния си пост 2004, а за бензин е по-рано наистина, мисля че след 2001 започват OBD2. 

 

Това може да хвърли малко светлина по темата: http://www.crypton.co.za/Tto%20know/OBD/What%20is%20EOBD%20and%20OBDII%20Scantool.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

В крайна сметка стана ли ясно, дали може да се ползва с по-стари коли? Моята е А4 от '96-та година. Дали тозил elm327 ще може да чете параметрите на колата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не. Взимаш и пробваш, но е доста вероятно да не стане или функционалността да е силно ограничена.

А ако зададеш въпроса в А4 раздела със сигурност ще получиш и информация от първа ръка...

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам това http://olx.bg/bluetooth-elm327-v1-5-universalen-svmestim-s-android-os-telefoni-obd2-i42037793 и приложене torque pro за Андроид и на А3 1998 не става. Четох някъде, че тръгвало на бензин след 2001 и дизел след 2004

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята А3 е 2001 година и съм с OBD 2.

 

Аз се чудя също за такъв блутут адаптер + приложението Torque Pro, но не знам дали е съвместимо с колата, а и колко е вярно.

 

Виждам, че колегата над мен дава да се тества преди да се закупи, което е доста хубаво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си с OBD II е съвместимо и на A3 8L принципно си работи ок. За вярно - в никакъв случай не е заместител на борд компютър или диагностика, но има полезни живи данни, които дават добра представа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Аз си взех такъв Bluetooth OBD2 адаптер и по никакъв начин не успях да го свържа нито с телефона нито с лаптопа. Т.е. вързваше се но нещо не успяваше да комуникира с ECU-то или не го откриваше. После търсих OBD1 Bluetooth адаптери ама май не се произвеждат такива. Сега мисля да си поръчам такъв с кабел. Audi A3 8L 125HP 1997 AGN

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,колеги,

преди 2 седмици и аз се сдобих с тази джиджавка. Трябваше ми малко време, докато се усетя как се връзва....наистина се оказа претенциозна джаджа. Това, което правя, за да се свърже е пускам блутута предварително, зарежда самото устройство (спира да мига иконката за устройството), започва да мига иконката за компютъра ( кола ), паля колата и се връзват...! Случва се, разбира се, връзката да се разпадне, като това може да е от телефона. Както казаха колегите, това е играчка за големи деца, особено ако нямат голям фис на таблото. И те така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Колеги,моля ви за информация къде се намира OBD2 буксата на В8-цата от 2010г- 2.0TDI

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...