grizzly Публикувано 16 Май 2007 Доклад Share Публикувано 16 Май 2007 Взех един алтернатор със забележки и полеко го рециклирам с идеята да заменя сегашният.Първият проблем беше как да сваля лагерите но се преборих.Има обаче по-сериозен проблем - колекторът е износен значително. Забелязах че е масово на всички алтернатори които видях (на моя на колата също).Струговах го докато се изравнят каналите които се бяха вкопали но на едната гривна вкопаването е толкова силно че вече се вижда изолаторът отдолу тук таме.Имате ли идея дали се продават нови колектори и евентуално къде за да го сменя. Тогава ще стане чисто нов алтернатор. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
slav4o Публикувано 17 Май 2007 Доклад Share Публикувано 17 Май 2007 Колектора за който говориш се състои от много на брой успоредни пластини. Те от своя страна са свързани с намотките които оформят ротора. Интересувал съм се дали може да се сменят пластините и да се пренавие ротора (ставаше въпрос за двигател за пералня) и се оказа че дори и някой да го направи то цената за услугата е по-висока от цената за цял мотор. Просто пластините са неразривно свързани със съответната намотка. Мисля че ако се продава ротор като резервна част, то това е твоето решение! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vami Публикувано 17 Май 2007 Доклад Share Публикувано 17 Май 2007 Колектора за който говориш се състои от много на брой успоредни пластини... Такива алтернатори не се правят отдавна/може би повече от 20 години/. При сегашните има два контактни пръстена и не е проблем да ти ги направи стругар. Успех Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
grizzly Публикувано 17 Май 2007 Автор Доклад Share Публикувано 17 Май 2007 Точно така. Универсалните двигатели са с многопластинкови колектори. И за да се смени колектора се пренавива двигателя.Алтернаторът е трифазен с постояннотоково възбуждане. Съответно роторът е една намотка с два извода които отиват на колектор който е от две плътни гривни разположени успоредно една на друга.Ако си намеря нов колектор като резервна част ще изскубна стария като лагер, ще набия новия и ще запоя за него двете жици на намотката.Не ме обзема желание да му струговам медни пръстени но в краен случай и това може да стане. Само че нямам медна заготовка с нужния размер.И пак да питам:Някой виждал ли е място на което да се продават резервни колектори?За четки вече знам едно място. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KOKO 100 C4 Публикувано 17 Май 2007 Доклад Share Публикувано 17 Май 2007 Мечо, само да не забравя и утре ще ти дам връзка с твой адаш, с когото да се посъветваш. Имам чувството, че се целиш в много мишени едновремено. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ivo_Dinkov Публикувано 18 Май 2007 Доклад Share Публикувано 18 Май 2007 KOKO, grizzly е нечовек Знаеш ли защо не е построил още совалка? Отговора е елементарен- защото не се е захванал Иначе сериозно по питането- по раковска, в участъка между Козлодуй и Сливница обикалял ли си? Според мен все някъде ще ти намерят, на практика 99% от магазинчетата са за стартери и алернатори там.П.С. защо някои му казват алтернатор, други- генератор? Аз ползвам основно второто, ама не съм технически много грамотен Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SpeedyMan Публикувано 18 Май 2007 Доклад Share Публикувано 18 Май 2007 Абе аз му викам динамо Моя генератор също е за ремонт понеже много взе да ромоли.. Лагери ще да са... а ония пластинки ако са се изкопали - начи по-добре си намери нов ротор Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
макс Публикувано 18 Май 2007 Доклад Share Публикувано 18 Май 2007 Тук има колектори.Чувал съм че запояване с обикновен поялник не става добре. http://mitev2001.spravka-bg.com/client_det...p?clientid=9059 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Митака Публикувано 18 Май 2007 Доклад Share Публикувано 18 Май 2007 (Редактирано) Аз преди време си рециклирах моя, и също бяха накопани пистите на колектора особено вътрешната от към самия ротор! Това се получава от ненавременна смяна на лагерите, луфтовете стават големи и от там повече вибрации и голямо износване. Аз обаче имах късмет и като ги пристъргвах излязоха на цяло и двете ламелки на колектора:тогава не се замислих по въпроса за изработване на нов колектор но предполагам че няма да е трудно стига да има подходящ материал (мед), а предполагам че и от бронз биха могли да се направят че по лесно се намира и обработва също. Оригиналните са медни но не е чист мед а е някаква сплав защото е значително по твърдо от обикновена чиста мед, което си личи и при струговането (стружките са на малки ситни парченца) Редактирано 18 Май 2007 от Митака Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
grizzly Публикувано 18 Май 2007 Автор Доклад Share Публикувано 18 Май 2007 по раковска, в участъка между Козлодуй и Сливница обикалял ли си? Според мен все някъде ще ти намерят, на практика 99% от магазинчетата са за стартери и алернатори там.П.С. защо някои му казват алтернатор, други- генератор? Аз ползвам основно второто, ама не съм технически много грамотен Динамо, генератор и алтернатор по същността си са едно и също нещо. Правят ток. Динамо има на велосипедите. Представлява въртящ се постоянен магнит. Прави променливо напрежение с негарантирано напрежение.Генератор е когато магнита се прави от намотки на ротора (постояннотоково възбуждане). Там колектора играе ролята на токоизправител. Такива са всички универсални двигатели от бормашини, перални и т.н. Т.е. всеки обикновен ел.двигател става и на генератор ако някой го върти отвън. И се подаде ток на възбуждащата намотка. Наричат се "универсални двигатели" защото могат да работят както с постоянен така и с променлив ток.Алтернатор е вид генератор с постояннотоково възбуждане (магнита пак е бобина). Само че алтернатора е трифазен (има три намотки на статора) и произвежда трифазно променливо напрежение. Съответно в него има трифазен изправител за да се получи постоянно напрежение. Така наречения "диоден блок". "Алтернатор" произлиза от alternative т.е. променлив.Предимството на постояннотоковото възбуждане е във възможността да се променя силата на магнита в зависимост от тока който тече през него. Така "реле-регулаторът" следи напрежението и варира тока на възбуждането за да се получи стабилно напрежение независимо от оборотите/товара.http://mitev2001.spravka-bg.com/client_det...p?clientid=9059Благодаря колега! гр. София, бул. 'Сливница' 108, магазин Fugo, тел. 02 / 9318086 Ще я преслушам тази фирма. Както и магазинчетата на Раковска. Като му дойде времето. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vangnay Публикувано 18 Май 2007 Доклад Share Публикувано 18 Май 2007 Само едно допълнение (не че е важно...). За да не стават грешки при тълкуването кое какво е, най-шукарийно е джелезата, контактуващи с четките на възбудителната намотка на алтернаторите да се именуват "контактни пръстени", а тези на котвата на постояннотоковите генератори "колектори" Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BateIcho Публикувано 22 Май 2007 Доклад Share Публикувано 22 Май 2007 Колектори има и във ,,Франсискуп,, . Мисля,че се намира на ул.Антим1,или на www.fransiskup.com Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mojave Публикувано 18 Август 2008 Доклад Share Публикувано 18 Август 2008 Кой е казал, че чичо Мърфи спи?В събота след като изчетох доста литература и се запасих с набор лагери, се оказа, че съм счупил пластмасовата втулка. Тез дни трябва да потърся и преден лагер точно тоз го нямам KOYO 838218. Оказа се по - нестандартен. Диаметъра на ротора ми е 17, външния диаметър на лагера е 52, а широчината 17 и сега трябва да му търся заместител.Колеги, ако някой има инфо за такива части нека драсне два реда. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mojave Публикувано 20 Август 2008 Доклад Share Публикувано 20 Август 2008 Вижте какво намерих за лагерите влагани в алтернаторите на BOSCHcatalogorolamentos2005_catalog_alternatori_Bosch.pdfcatalogorolamentos2005_catalog_alternatori_Bosch.pdf Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Inkozi Публикувано 14 Октомври 2008 Доклад Share Публикувано 14 Октомври 2008 (Редактирано) "интерес кое как става", "как е направено", "как е решен даден детайл", "натрупване на опит", "мога ли да го направя?"Това не са ли напълно достатъчни причини, Мечката да си "рециклира един стар алтернатор" ? Редактирано 14 Октомври 2008 от Inkozi Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
RossN Публикувано 14 Октомври 2008 Доклад Share Публикувано 14 Октомври 2008 Ти да не завършваш второ висше право бре... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
grizzly Публикувано 14 Октомври 2008 Автор Доклад Share Публикувано 14 Октомври 2008 (Редактирано) Мани го Росен. Той е потомствен милионер-реститут с две леви ръце и не обича да се цапа. Всичко решава с пари и за това умира от скука.Между другото рециклирания алтернатор още работи.Реле-регулаторите от ФРАНСИЗКУП карат по 5000км. Четките са много меки и свършват. Иначе самите регулатори зареждат много приятно 14.2В.Идеалната комбинация би била такъв регулатор + БОШ четки.--------А защо не съм си сглобил совалка ли?Защото ме мързи. Като всяка мечка. Съдба. Редактирано 14 Октомври 2008 от grizzly Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
RossN Публикувано 14 Октомври 2008 Доклад Share Публикувано 14 Октомври 2008 ...две леви ръце ......не леви бре, аз да не съм гей.Две криви.... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
grizzly Публикувано 13 Юни 2010 Автор Доклад Share Публикувано 13 Юни 2010 (Редактирано) По молба на Docho - ъпче на темата от прахта.Много ценно:Вижте какво намерих за лагерите влагани в алтернаторите на BOSCHЛагери за алтернатори БОШ. Редактирано 13 Юни 2010 от grizzly Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Docho Публикувано 13 Юни 2010 Доклад Share Публикувано 13 Юни 2010 По молба на Docho - ъпче на темата от прахтаБлагодара ти много! От вчера насам доста порових и намерих ето този линк:http://woodauto.com/Unit.aspx?Man=BOSCH&Ref=0123335001Достатъчно е да напишеш номера на алтернатора по Бош или по ЕТКА и илиза всичко за алтернатора:размери на лагерите,четки,ротор,ампери и така нататък.Също така може да се види и за кои марки и модели автомобили е приложим този алтернатор.А ето тук: http://www.rangerovers.net/repairdetails/e...chaltrepair.htm снимков материал и информация за ремонт на алтернатор.Поздрави! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vath Публикувано 14 Юни 2010 Доклад Share Публикувано 14 Юни 2010 А дали продават само четки. Гледам че моите са запоени за релерегулатора и могат ли само те да се сменят? Някой каза за четки от Лада за 2-3 лв. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
VBI Публикувано 14 Юни 2010 Доклад Share Публикувано 14 Юни 2010 Само четките могат да се сменят, но ти трябват оригинални или поне със същата твърдост. Иначе има голяма опасност да ти съсипят колектора на ротора и после заради едно реле за 30-на лева да правиш ремонт на алтернатор за много лева. И пак ще трябва да смениш релето естествено . Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Docho Публикувано 14 Юни 2010 Доклад Share Публикувано 14 Юни 2010 (Редактирано) А дали продават само четки. Гледам че моите са запоени за релерегулатора и могат ли само те да се сменят? Някой каза за четки от Лада за 2-3 лв.Преди време купувах четките заедно с релето...,но заедно излизат над 100 лева.Поръчах ги в Юнитрейд и дойдоха след около седмица,но ми искаха да върна обратно старото реле с четките за да ми дадат по-ниска цена. Редактирано 14 Юни 2010 от Docho Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ivo91 Публикувано 15 Януари 2012 Доклад Share Публикувано 15 Януари 2012 Знам,че темата е стара ама за да отвориш алтернатора маха ли се ролката и ако да как.Просто невидях друг начин да се разтвори,ако не се махне Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
VBI Публикувано 15 Януари 2012 Доклад Share Публикувано 15 Януари 2012 Зависи първо къде ще отваряш? Ако няма да сваляш ротора - не се маха ролката. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts