Jump to content

Механичен инжекцион и газ

Recommended Posts

Здравейте

От момента в който купих колата се започна с ходенето по мъките имаше проблем с паленето, не държеше празен ход нито на газ нито на бензин, харчеше 60/100 газ градско и най лошото гаснеше на всеки втори светофар, но преди няколко дни всичко това се промени.

От самото начало започнах с възстановяване на инжекциона и дебитомера които бяха потрошени от гърмежи при предишния собственик, като с помощта на колегата "VBI' и тази тема го възстанових и калибрирах за да пали и работи колата на бензин, но проблема с гасненето остана като колата изгасваше без видима причина когато си поиска, но винаги по време на движение, смених свещи, капачка, палец, ново стъпково моторче, почистих дюзите на инжекциона, рециклирах изцяло газовата, подмених почти всички датчици и маркучи и единствения резултат от всичко това беше хвърлени на вятъра около 1500 лв за части труд и хиляди диагностики на които не намираха нито грешки нито проблем, а колата продължаваше да гасне като чук. Остана само потенциометъра на дебитомера като възможен причинител на проблема който обаче за съжаление не произвежда от 3 години, изчерпан е по магазините и до сега не подлежеше на ремонт.

С помощта и наставленията на колегата "unminko " успях да наглася потенциометъра така, че да работи нормално като разпробих оградените с червено на снимката по долу отвори с цел да се увеличи диаметъра и да мога да преместя корпуса на потенциометъра на ляво или дясно за да търкат четките по здравата част от пистите, резултата бе 100% след което при загрял мотор регулирах на празен ход потенциометъра на 0.5-0.6 V, покарах колата на бензин и за моя голяма изненада тя вече не гаснеше и за разлика от преди вървеше много добре, но на газ проблема с изгасването си остана без промяна. И точно когато се бях отчаял тотално попаднах на тази тема от където ми стана ясно, че проблемите с газта идват основно от механичната част на инжекциона и по конкретно от главата му която е свързана с клапата на дебитомера, а той с потенциометъра, като проблема идва от това, че когато караме на бензин в главата на инжекциона има бензин под налягане който от своя страна противодейства на клапата на дебитомера и въздушния поток който засмуква двигателя се бори да преодолее освен клапата и противодействието на налягането в главата на инжекциона като по този начин показанията на потенциометъра при каране на бензин е да речем 0.55 V обаче когато минем на газ и помпата спре да поддържа налягане противодействието на лапата постепенно намалява и в един момент тя се повдига в по горно положение, а показанието на потенциометъра се вдига с около 0.5 V и е станало 1.05 V в този момент на компира му идва сигнал, че сместа на ниски обороти е бедна и той намаля дебита на стъпковото моторче и по този начин по веригата започва подаване на погрешна информация и колата започва да глъхне или гасне.

Моето решение на този проблем е много просто и струва около 4 лв като след монтажа колата на бензин работи с всички оригинално монтирани на колата компоненти.

Купих си едно реле с два контакта и един 100kOhm радио потенциометър, релето реших да се командва (+ и -) от един от клапаните на газовата така,че когато колата превключи на газ релето прекъсва директната връзка от потенциометъра на дебитомера към компютъра и затваря паралелна верига която минава през радио потенциометъра и пак отива към компютъра на колата. След реализирането на схемата при загрял мотор и след превключване от бензин на газ регулирах от радио потенциометъра напрежението на вход към компютъра като опитно установих, че е по добре да се настрои на 0.45-0.5 V т.е. поне с 0.1 V по малко от колкото е на бензин, при тази схема когато караме на бензин компютъра взима информация която е актуална и вярна както и трябва да бъде, а когато минем на газ автоматично релето прехвърля към втората верига където с помощта на радио потенциометъра подава лъжлива информация за сместа и колата на газ работи без колебание без заглъхване и без да гасне никога повече.Вече мога да се насладя на нормално каране без значение с колко карам колко спирам и дали съм с климатик.

Скоро ще направя схема на самото свързване ако някой иска да се пробва при мен вече трети ден работи без отказ.

011786536-big.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво колега,за тва се бях сетил,по-точно ми хрумна да доразвия идеята на колегата VBI да се прекъсва веригата през реле,но ме домързя.Как е сега колата работи ли добре на газ на ниски обороти,и при включен климатик?

Редактирано от Nikieva
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво колега,за тва се бях сетил,по-точно ми хрумна да доразвия идеята на колегата VBI,но ме домързя.Как е сега колата работи ли добре на газ на ниски обороти,и при включен климатик?

И на газ и на бензин оборотите са бетон в движение падат плавно и никога под 800 без значение от консуматорите или климатика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хммм,ша ма засилиш ся за реле :) .Между другото от около месец съм без плочка,със щуцер и съм 100 пъти по-доволен,разхода ми градско падна с около 5 литра :) ,а вървежа е почти като на бензин,няма клатене на обороти и тем подобни проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ехеее то цяла дисертация колега :)

Браво за усилията и постиженията.. :)

Аз като се замисля и АБК-то ми почна да гасне на газ на празен ход, когато не е загряла. Не знам на какво се дължи. Ама при мен може би нещата са други.

Редактирано от SpeedyMan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хммм,ша ма засилиш ся за реле :D .Между другото от около месец съм без плочка,със щуцер и съм 100 пъти по-доволен,разхода ми градско падна с около 5 литра :D ,а вървежа е почти като на бензин,няма клатене на обороти и тем подобни проблеми.

Колега я обясни малко за този щуцер вместо плочка :) Как си го направил и ако може снимки... :P

Имам и едно питане,много странно явление има при колата ми от време на време колата както си върви и бучи(чак главата ми надува) и при точно 3900-4000 оборота колата утихва...все едно връщам оргиналната генерация :) И започва да не върви,както преди...ясно сместа е бедна(поне според мен де),ама изпарителя е с нови мембрани(сменени септември месец...)почистена цедка...и пак тоя проблем... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами колега махаш плочката и вкарваш газта точно под клапата на дебитомера.

Това и аз съм го мислил, но така и не го домислих как да стане, а е хубаво защото плочката е с много малък диаметър и намаля доста дебита на дроселовите клапи.

Ехеее то цяла дисертация колега :)

Браво за усилията и постиженията.. :bia:

Аз като се замисля и АБК-то ми почна да гасне на газ на празен ход, когато не е загряла. Не знам на какво се дължи. Ама при мен може би нещата са други.

Може би мембраните са за смяна, при твоята инжекция дебитомера и респективно потенциометъра и на двете горива работят без разлика в показазнията.

Редактирано от cvetan83
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да,слабото място на мех инжекция е потенциометъра,всички от него страдаме или са ниски оборотите или високи,при мен стоят високи,като изкл и вкл контакта,без да позволявам двг да угасне, оборотите се нормализират,но чак сега разбрах причината, за нормализирането и ще действам по проекта на колегата :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя потенциометър е ужассссс, дано да не си прав като казваш, че вече е спрян от производство.

Ето мойте премеждия като имаш предвид, че колата не е имала и няма газ

http://www.mercedes-club-bg.com/forums/ind...%C3%E0%F1%ED%E5

Редактирано от GiN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега,какъв точно потенциометър взе,колко вата е?

Съвсем обикновен потенциометър 100 kOhm като този по долу на снимката, а ако намерите и по мощен още по добре, но 100 kOhm е минимума който върши работа струва 0.70 лв.

r12821n-a1k.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че се е получило най-накрая и евала за темата :bia:, но клапата "олеква" доста (колкото по-дълго караш на газ толкова повече олеква) и затова мисля, че с този потенциометър, регулираното съпротивление ще върши работа известно време, но при по-дълъг път ще се налага пак да го въртиш и т.н. Дано не съм прав :bia: . Другото нещо е, че ще работи при много лоши климатични условия и съответно ще е температурно зависим - т.е ще си променя показанията в зависимост от околната температура. Така, че поне потенциометъра трябва да е доста качествен. Някакъв вариант е въобще да се изключи потенциометъра на дебитомера и да се монтира заместител направо на дроселовата клапа - тогава показанията му няма да зависят от усилието и положението на клапата на дебитомера, а от положението на педала на газта. Оборотите би трябвало да "заспиват", когато се отпусне педала на газта, по-трудно да се износва, но на бензин специално може да има лека промяна в разхода и вървежа. Все пак има на доста модели автомобили, на които потенциометъра е монтиран на дроселовата клапа, а не на дебитомера. Доста играчка си е да се направи и настрои обаче. Затова аз лично реших да си направя с-мата с реглажния кран и ел. вентил.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че се е получило най-накрая и евала за темата :hilezh:, но клапата "олеква" доста (колкото по-дълго караш на газ толкова повече олеква) и затова мисля, че с този потенциометър, регулираното съпротивление ще върши работа известно време, но при по-дълъг път ще се налага пак да го въртиш и т.н. Дано не съм прав ;) . Другото нещо е, че ще работи при много лоши климатични условия и съответно ще е температурно зависим - т.е ще си променя показанията в зависимост от околната температура. Така, че поне потенциометъра трябва да е доста качествен. Някакъв вариант е въобще да се изключи потенциометъра на дебитомера и да се монтира заместител направо на дроселовата клапа - тогава показанията му няма да зависят от усилието и положението на клапата на дебитомера, а от положението на педала на газта. Оборотите би трябвало да "заспиват", когато се отпусне педала на газта, по-трудно да се износва, но на бензин специално може да има лека промяна в разхода и вървежа. Все пак има на доста модели автомобили, на които потенциометъра е монтиран на дроселовата клапа, а не на дебитомера. Доста играчка си е да се направи и настрои обаче. Затова аз лично реших да си направя с-мата с реглажния кран и ел. вентил.

Най дългия маршрут който съм минал до сега е около 170 км и нямаше проблем през цялото време изключвах от скорост с очакването да започне колебание, но оборотите са бетон, а що се отнася до промяна в показанията при по студено ще го разберем чак зимата.

П.П. Отправям специални благодарности към колегата "VBI" за това че ме изтърпя да го тормозя с постоянни въпроси и хрумвания и за професионалните отговори благодарение на които си поправих колата. ;):P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен беше и е удоволствие, повече глави мислят по-добре :hilezh: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята кефи... ще я пробвам на няколко коли и може да я реализирам по-нататък в някаква кутийка тип "симулатор за дебитомер" :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята кефи... ще я пробвам на няколко коли и може да я реализирам по-нататък в някаква кутийка тип "симулатор за дебитомер" :lol:

То монтажа в една кутийка е най добрия вариант хем няма да се цапа и мокри хем ще е по защитен от атмосферните условия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, как се разглобява този потенциометър и накъде трябва да се премести корпуса за да търкат четките по здравата част? Питам щото и аз смених доста неща но проблемът остана. Съмнявам се само в някакъв температурен датчик, защото проблемът се появява само в града, а не извън града.

Редактирано от monz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами потенциометъра колега е захванат с четири шестограма Т15/еврейска звезда/,обаче болтовете са заляти със смола,най добре го махни за да видиш какво му е състоянието,защото моя на празен ход показва идеални стойности,но само да подадеш газ и става мазало ,едни подскачащи напрежения,като го свалих видях,че едната писта почти я няма в определен участък.

Редактирано от Nikieva
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги доколкото разбирам едната писта е съпротивление,а другата е просто контактна пътечка,ако по някакъв начин се възтанови целоста или пък се изтрие графита и се остави само медната основа според мен би трябвало да стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво колега! Това решение с потенциометъра е доста по елегантно от това което аз мислех да правя - директно да откачам куплунга на клапата като мине на газ... Ако имаш време пусни схема на свързване <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

cvetan83: схемата я намерих с малко търсене: No. 79

potenciometar.jpg

можеш ли да измериш каква стойност показва потенциометъра който си сложил - идеята ми е да сложа направо съпротивление

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък сега идвам от автомобила,нагласих потенциометъра,ама под 0.85 волта не успях да го сваля иначе вече си повишава плавно.На бензин е 0.85,а на газ 0.88в. измерено след продължителна работа.което ще рече че ще мина с един резистор,но в момента имах 150ком и 500 ком,втория сваля прекалено много 3.95,а първия недостатъчно 0.72.

Предлагам да обединим усилия и да сътворим нещо по въпроса с болните потенциометри.

Сега съм с вариант реглажен кран,което е не лоша идея,но имам идея за подаване на напрежение 0.5-5 волта на средното крачена потенциометъра,но независещо от самия него,което според мен е най добрия начин за решаване на проблема било то на газ и на бензин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се направи делител, който при отпуснат педал на газта да поддържа 0.5-0.7В, но трябва да се комутира средния край на потенциометъра от потенциометъра към делителя. Лошото е, че по време на комутацията (с реле примерно) ще има прекъсване и ЕКУ-то ще го засече и ще набие грешка. Оттам нататък да следващото запалване, ЕКУ-то ще игнорира потенциометъра и ще поддържа нормални обороти, но БЕЗ товар (климатик примерно). Просто няма как бързо да се прекомутират веригите без да усети ЕКУ-то. Някакъв вариант е да се сложи паралелно кондензатор (на "маса" и среден крак на потенциометъра), който да се включва само при отпуснат педал на газта (ниски обороти) и реално да филтрира пулсациите от изтритото място на потенциометъра и дори да поддържа напрежението докато се комутират веригите на потенциометъра, но трябва опитно да се подбере стойността му. Става доста сложно обаче и се губи и ефекта от автоматичното регулиране на оборотите защото за ЕКУ-то те винаги ще са ОК без значение какво е положението на клапата и няма да се опитва да ги коригира. Специално обаче ако се търси възстановяване на потенциометъра при каране на бензин, братушките са го измислили с прерязване на крачето на пътечката на потенциометъра и поставяне последователно на резистор 1ком (мисля беше) с цел повдигане на диапазона на потенциометъра. Така при реглажа на потенциометъра четките реално стъпват над износеното място при ниски обороти. Все пак каквото и да се прави най-добрия вариант е нов потенциометър или ако не е много износен да се разпробият отворите му и четките да стъпват на здрав участък както го е направил cvetan83 :hilezh: . Другото мисля е временно решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък сега идвам от автомобила,нагласих потенциометъра,ама под 0.85 волта не успях да го сваля иначе вече си повишава плавно.На бензин е 0.85,а на газ 0.88в. измерено след продължителна работа.което ще рече че ще мина с един резистор,но в момента имах 150ком и 500 ком,втория сваля прекалено много 3.95,а първия недостатъчно 0.72.

Предлагам да обединим усилия и да сътворим нещо по въпроса с болните потенциометри.

Сега съм с вариант реглажен кран,което е не лоша идея,но имам идея за подаване на напрежение 0.5-5 волта на средното крачена потенциометъра,но независещо от самия него,което според мен е най добрия начин за решаване на проблема било то на газ и на бензин.

Аз също пробвах с резистори, но много трудно се наглася точното съпротивление и за това купих потенциометър 100 kOhm с който може да се регулира много точно и да се коригира ако се наложи.Що се отнася до настройката на волтажа на моята кола най добре и понася на 0.5-0.55 В за бензин и 0.45 В за газ.

Сканирах работната схема по която правих моята кола малко е недодялана, но бях я направил само да се ориентирам какво съм замислил,ще направя и снимки как изглежда монтирано на колата.

011825292-big.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работи на безконтактен принцип, но се програмира самата платка какви стойности да показва в зависимост от магнитното поле. Въпроса е, че не много ясно как ще работи при различни температури заради променящите се магнитни свойства на постоянния магнит (и съответно магнитно поле). Има значение и разстоянието м/у магнита и датчика и т.н. Затова настройката и монтажа ще е доста сложна според мен :hilezh: . Иначе ако се настрои добре би трябвало повече никога да няма проблеми с потенциометъра, но знае ли човек :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

0.5-0.7В се мерят м/у 2-ро - 3-то краче - т.е. м/у "маса" и средния край на потенциометъра при ниски обороти на двигателя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ТЯ си се отвори цяла тема за потенциометъра,ама като сме почнали да попитам,някой имал ли е щастието да се сдобие с нов такъв,защото по принцип е капсолован и дори в етка го няма като отделен елемент.

А по въпроса с добавяне на резистор съм съгласен,че може и да стане,тия дни ще го пробвам/но няма да махна рк технолоджи/,НО с резистор може да се постигне стабилно 0.5-0.7 волта напрежение,но ми е чудно как ще достигне необходимите 5 волта при пълен товар на двигателя :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... но ми е чудно как ще достигне необходимите 5 волта при пълен товар на двигателя :)

Тук си много прав :D . Още повече, че на бензин при пълно натоварване заради плочката (отвора е по-малък, получава се допълнителен обем заради маркучите, тялото на изпарителя и т.н.) се изменя доста режима в който работи ЕКУ-то и съответно регулира подаването на гориво. Все пак ако се кара основно на газ не е толкова болка за умиране, но може да се пробва на бензин как ще се държи двигателя при пълно натоварване. Може да има някаква загуба на мощност и то само ако педала не е натиснат докрай защото иначе TPS-а ще подаде сигнал на ЕКУ-то, че педала е докрай и съответно може би в този момент ЕКУ-то няма да отчита положението на потенциометъра (но не съм много сигурен). От друга страна колко често се налага да караш на пълно натоварване, но все пак е хубаво да се провери за странични ефекти :flehan: . Колкото до потенциометъра - аз преди около 2 години можех да го купя (доставиха ми го от един магазин), но ми се видя скъп и си поуправих стария. След това Zaharieff :hilezh: ми даде читав 2-ра употреба и сложих него. Реално на газ с "кран технолоджи" потенциометъра не играе никаква роля и затова и не съм мислил повече по въпроса с ремонта му или заместването с друг такъв, но монтиран на дроселовата клапа директно :)

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда,ама лощото е,че при мен може би записва грешка заради откаченото ст.моторче,евентулно да му бодна един резистор 10-15 ома.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен обаче не стана нищо,нагласих го на 0.55 волта с резистор 150ком,но не става,и не мога да си обясня защо.

Чудя се дали има разлика,ако се слочи 1 ком на горното краче,както са дали руснаците.,или 150 ком на средното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз всъщност не съм го правил по схемата дадена от колегата cvetan83 , погледни малко по-нагоре в темата съм дал скрийншот от ToleranceData. Общо взето когати си работи на бензин колата ЕКУ взема стойност от показанието на клапата , когато е на газ, релето шунтира клапата и взема стойността нагласена от тримера (в моя случай бензин 0.5 и газ 0.5 волта) Но при мен единственият проблем беше само, че при продължително каране на дълго се опитваше, а и гаснеше колата като я изключиш от скорост (липса на налягане в инжекционната глава).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз всъщност не съм го правил по схемата дадена от колегата cvetan83 , погледни малко по-нагоре в темата съм дал скрийншот от ToleranceData. Общо взето когати си работи на бензин колата ЕКУ взема стойност от показанието на клапата , когато е на газ, релето шунтира клапата и взема стойността нагласена от тримера (в моя случай бензин 0.5 и газ 0.5 волта) Но при мен единственият проблем беше само, че при продължително каране на дълго се опитваше, а и гаснеше колата като я изключиш от скорост (липса на налягане в инжекционната глава).

Важен е крайния резултат колкото по просто толкова по здраво и надежно ще е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е както съм писал,при мен крайния резултат е незадоволяващ.

предполагам, че това се дължи на особеностите на АСЕ ... аз съм с AAR и нямам ядове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

Вече минах около 4000 км и колата продължава да работи отлично на газ без клатене на оборотите без гърмежи и не е изгаснала нито веднъж до момента, само се наложи до реглаж , като съм нагласил и на газ и на бензин при загрял мотор и празен ход потенциометъра на 0.52 В при мен с тази настройка колата работи най-добре.

Продължавам да тествам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги във връзка с темата искам да ви питам, някой забелязва ли разлика при зареждане с газ от различни бензиностанции. Не мога да хвана спатиите на мойта, но имам чувството,че като заредя на Лукоил и почват оборотите да си подскачат както си искат. Може би и аз имам проблем, ма да не би да е и от газта! :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги във връзка с темата искам да ви питам, някой забелязва ли разлика при зареждане с газ от различни бензиностанции. Не мога да хвана спатиите на мойта, но имам чувството,че като заредя на Лукоил и почват оборотите да си подскачат както си искат. Може би и аз имам проблем, ма да не би да е и от газта! :icon_smile:

Аз лично усещам само разлика във вървенето и разхода на гориво, оборотите не мърдат пък и няма логика да им влияе газта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...
Вече минах около 4000 км и колата продължава да работи отлично на газ без клатене на оборотите без гърмежи и не е изгаснала нито веднъж до момента, само се наложи до реглаж , като съм нагласил и на газ и на бензин при загрял мотор и празен ход потенциометъра на 0.52 В при мен с тази настройка колата работи най-добре.

Продължавам да тествам

Е аз при мен сложих потенциометър и как ли не го нагласях под 0,5 в над всякак и разлика няма -пак си гасне колата или влиза в авариен режим.Нали точно това е идеята да се лъже ЕКУ ,че е на празен ход,но защо тогавеа няма разлика дали е с допълнителен потенциометър или не

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото ако много ти "олеква" клапата се вдига напрежението на средния край на потенциометъра и няма как да го компенсираш с допълнителния потенциометър. Просто много ще избяга напрежението. Причината е, че клапата не "олеква" веднага, а постепенно и това се отразява на показанията на потенциометъра. Т.е ако го нагласиш докато си карал 1 час на газ и почне да ти гасне на 0.6В примерно - много ще избяга напрежението на средния край докато караш в първите 30 мин. примерно ще остане на 0.2В-0.3В или по-ниско и ще поне да гасне по-рано. Не знам дали успях да го обясня разбрано :hilezh: , но мисля че в това е проблема при теб, а и при някои други колеги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да разбрах те колега,при незадържа налягане след като изгася колата или като не работи помпата веднага пада от 3 атм.до почти 0 атм. и клапата о;еква много бързо и аз го нагласям на бензин показанията да са м/у 0,5-0,7в но след като се изключи помпата и калапата олеква и сигурно се вдига много нагоре и показанията вече не са

0,5-0,7в а сигурно над 1,5в и колата пак излиза от нормален режим.След 1 седмица излизам отпуска и ще си поиграя малко с нея.Мн искам да разбера как може да се върне да работи както преди,ще се занимавам с сваляне на бензиновата помпа за видя откакво незадържа налягане и ако се оправи този проблем после ще видя дали няма да се оправи гасненето.Купих един потенциометър и се чудя дали няма някаква технология тази изтъркана част да се въстанови някак си(въпреки ,че никой досега не го е измислил)това ще е решение за много коли.Пробвах с графит ,с графитена паста,но няма грам резултат

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само Гризли може да помогне,ако разкрие тайната ......... :hilezh:

в една тема беше описал как се взима сигнал от оборотомера ,усилва се и се предава на компа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... за видя откакво незадържа налягане ...

Там където си мерил налягането не може да видиш дали го задържа или не :hilezh:. Трябва да мериш на главата на инжекциона (има си пробка отстрани) за да си ПРЕДИ клапана/регулатора на налягането. Ако мериш след него е нормално да пада веднага защото там няма клапан - горивото отива направо в резервоара :wacko: . Замери пак и чак тогава продължавай нататък. Отстрани на главата на инжекциона има пробка - развиваш я и закачаш манометъра. Палиш колата, оставяш я да поработи 1-2 минути, гасиш и я оставяш да престои. Ако не ме лъже паметта след 30 мин. трябва да има около 3.5атм остатъчно налягане. Ако е така значи клапана е в ред, ако пада веднага значи проблема е или в него или в клапана на помпата на инжекциона. Колкото до налягането на бензиновата помпа докато работи двигателя - мери се на мястото на 5-тата (старт) дюза. Трябва да е 6.2-6.5атм докато работи двигателя за да е в норма. Ако е под 6атм. значи помпата е "тръгнала".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

здравейте бях малко отпуска както казах и 1 седмица тестове и накрая пак нищо.Купих 2 дебитомера за проба единия беше с откачен потенциометър и беше от ауди 1,8 -яйце с мех.инжекция,дебитомера е един и същи с този на АСЕ мотора нищо че потенциометъра е по малък,но става 1 към едно,просто се сваля само дебитомера с потенциометъра,а главата отгоре си е моята.После купих друг дебитомер с потенциометър от кола която не е карана на газ ,а катастрофирала същата като моята АСЕ мотор Б4.С него резултата беше абсолютно същият пак си гасне.Забравих да кажа,че открих откакво не ми е задържало налягане на бензина,започна и да не работи на бензин като дадеш газ тя неможеше да се изфорсира и трябваше да задържиш газта за малко натисната и постепенно се възвръщаше мощността,след пускане на газта на ниски обороти пак същото колата се терсе и работи само на ниски без да може да се изфорсира.

Смених клапана на помпата в резервоара като свалих цялата помпа,но без да свалям кошницата(имаше златна тема за сваляне на помпа),помпата беше Пиербург и се сваля като се стиснат леко с отверка и пръсти отгоре 2 бели щипки и помпата излиза цялата без кошницата.Клапана на помпата е отделно от помпата купих друг 2 употреба ,но пак същото клапата олеква веднага като я вдигам с 2 пръста свободно(по това разбирам ,че не задържа налягане).Накрая откачих буксата на ел.хидравличния регулатор на налягането отстрани на деботомера точно срещу потенциометъра и колата започна да се форсира нормално.

Намерих такъв клапан 2 употреба (мн скъпо се продава искат му 100лв.) и го смених и какво да видя колата се оправи вече работи перфектно и на бензин без да заглъхва ,може да се форсира.Клапата вече не олеква а мн трудно може да се вдигне с пръсти,значи и от него зависи задържането на налягането.Така,че някой ако има проблем с бензина да неможе да върви и да се дави се едно не му достига гориво да пробва с този клапан.Аз имам още 1 за резерва.ардвах се ивиках че проблема с гасненето е решен и вече няма да гасне ще си дойде както преди,но не наистина продължава да си гасне.Мисля си вече че не би трябвало с 2 други дебитомера да се държи по същия начин и да гаасне.Мисля да пробвам с смяна на компа и отново с някое друго ст.моторче.За смяна на компа -само със същия номер комп става или трябва да е от същата кола).Слагях и допълнителен потенциометър,но нестава и нестава,как ли не ги въртях потенциометрите особено моя стария и няма никаква разлика-опитах с 0,3-0,9 волта и или гасне или влиза в сервизен режим(вдига 1200-1300об) и не се регулират.Вече незнам какво да пробвам,мисля си ,че проблема е от нещо друго не е от потенциометъра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 months later...
Здравейте

От момента в който купих колата се започна с ходенето по мъките имаше проблем с паленето, не държеше празен ход нито на газ нито на бензин, харчеше 60/100 газ градско и най лошото гаснеше на всеки втори светофар, но преди няколко дни всичко това се промени.

От самото начало започнах с възстановяване на инжекциона и дебитомера които бяха потрошени от гърмежи при предишния собственик, като с помощта на колегата "VBI' и тази тема го възстанових и калибрирах за да пали и работи колата на бензин, но проблема с гасненето остана като колата изгасваше без видима причина когато си поиска, но винаги по време на движение, смених свещи, капачка, палец, ново стъпково моторче, почистих дюзите на инжекциона, рециклирах изцяло газовата, подмених почти всички датчици и маркучи и единствения резултат от всичко това беше хвърлени на вятъра около 1500 лв за части труд и хиляди диагностики на които не намираха нито грешки нито проблем, а колата продължаваше да гасне като чук. Остана само потенциометъра на дебитомера като възможен причинител на проблема който обаче за съжаление не произвежда от 3 години, изчерпан е по магазините и до сега не подлежеше на ремонт.

С помощта и наставленията на колегата "unminko " успях да наглася потенциометъра така, че да работи нормално като разпробих оградените с червено на снимката по долу отвори с цел да се увеличи диаметъра и да мога да преместя корпуса на потенциометъра на ляво или дясно за да търкат четките по здравата част от пистите, резултата бе 100% след което при загрял мотор регулирах на празен ход потенциометъра на 0.5-0.6 V, покарах колата на бензин и за моя голяма изненада тя вече не гаснеше и за разлика от преди вървеше много добре, но на газ проблема с изгасването си остана без промяна. И точно когато се бях отчаял тотално попаднах на тази тема от където ми стана ясно, че проблемите с газта идват основно от механичната част на инжекциона и по конкретно от главата му която е свързана с клапата на дебитомера, а той с потенциометъра, като проблема идва от това, че когато караме на бензин в главата на инжекциона има бензин под налягане който от своя страна противодейства на клапата на дебитомера и въздушния поток който засмуква двигателя се бори да преодолее освен клапата и противодействието на налягането в главата на инжекциона като по този начин показанията на потенциометъра при каране на бензин е да речем 0.55 V обаче когато минем на газ и помпата спре да поддържа налягане противодействието на лапата постепенно намалява и в един момент тя се повдига в по горно положение, а показанието на потенциометъра се вдига с около 0.5 V и е станало 1.05 V в този момент на компира му идва сигнал, че сместа на ниски обороти е бедна и той намаля дебита на стъпковото моторче и по този начин по веригата започва подаване на погрешна информация и колата започва да глъхне или гасне.

Моето решение на този проблем е много просто и струва около 4 лв като след монтажа колата на бензин работи с всички оригинално монтирани на колата компоненти.

Купих си едно реле с два контакта и един 100kOhm радио потенциометър, релето реших да се командва (+ и -) от един от клапаните на газовата така,че когато колата превключи на газ релето прекъсва директната връзка от потенциометъра на дебитомера към компютъра и затваря паралелна верига която минава през радио потенциометъра и пак отива към компютъра на колата. След реализирането на схемата при загрял мотор и след превключване от бензин на газ регулирах от радио потенциометъра напрежението на вход към компютъра като опитно установих, че е по добре да се настрои на 0.45-0.5 V т.е. поне с 0.1 V по малко от колкото е на бензин, при тази схема когато караме на бензин компютъра взима информация която е актуална и вярна както и трябва да бъде, а когато минем на газ автоматично релето прехвърля към втората верига където с помощта на радио потенциометъра подава лъжлива информация за сместа и колата на газ работи без колебание без заглъхване и без да гасне никога повече.Вече мога да се насладя на нормално каране без значение с колко карам колко спирам и дали съм с климатик.

Скоро ще направя схема на самото свързване ако някой иска да се пробва при мен вече трети ден работи без отказ.

011786536-big.jpg

еми аз съм с петак 2.3 10В и мех. инжекцйон не ми работи.. сега съм само на газ без плочката.. :hilezh: и аз преди го имах този проблем с гасненето и падането на оборотите но взех та врътнах кранчето на газта да ми дигне малко оборотите.. да дигнаха се обаче оборотите пак съвсем малко ми играят а ако не е загряла падат доста.. и имам чуството че хич не върви като за 136коня .. и искам да си оправя хем бензина хем да ми държи обороти и да върви нормално.. но понеже ама грам не вдявам от мех.инжекцйони и тези неща които изброявате по горе просто нямам идея кво да правя. попринцип си разбирам ама от инжекций ама НИЩО за това моля за помощ !!! а като дочух тук там че нова инжекция е към 1000 лв. ми призля.. обмислях и вариянта да си взема друга 90-ка само на бензин че ми ПИСНА от тази ГАЗ да ми скапва колата..ПОМОЩ!! :|

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е ако можеш сам да се справиш с реглажа на инжекциона, ако не можеш ще трябва да ходиш на майстор - няма начин :steinigung:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 months later...

Да разбутам малко темата - смятам да си сложа такава платка - как да разбера кой кабел точно отива от дебитомера към компа.Има ли някаква номерация или става с мерене

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Днес монтирах потенциометър с реле резултата е следния:

В началото оборотите бяха 950 - после докато го настройвам се качиха на 1200-1300 (предполагам влезе в авариен,щото изключвах буксата) регулирана е на 0,40волта. Като покарах малко оборотите се вдигнаха до 2500-3000 угасих в за 1-2 минути и след това бяха 950. Ообиколих града не угасна нити веднъж само от време на време вдигаше на 1050-1100. Да попитам кога намаляват оборотите - пропорционални ли са на напрежението защото го въртях от 0,20в, до 1,20волта но разлика не усетих.

Та да обобшя колата спря да гасне на всеки втори светофар - минал съм около 50км

БЛАГОДАРЯ колеги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи го на 0.52-0.57 V на празен ход без пуснати консуматори и загрял на 90 градуса мотор, ако го направиш по малко от 0.5 V ще започне да ти вдига много оборотите при спиране и ще ги сваля много бавно, ако го направиш над 0.6 V ще падат оборотите когато има пуснати много консуматори.

П.П. Аз минах доста киломметри със тази схема и колата ми е правила проблем само когато се размести потенциометъра, но не гасне по светофарите като преди на всяко спиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравеите колеги,ето Ви решение на всички проблеми с газта и мех.инжекцион.Това е В4 АСЕ 140кс. с ГАЗОВ ИНЖЕКЦИОН.Колата работи перфектно във всички режими.

post-45838-1265785685.jpg

post-45838-1265785695.jpg

post-45838-1265785703.jpg

post-45838-1265785717.jpg

post-45838-1265785726.jpg

post-45838-1265785742.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали е газов инжекцион или обикновена газова няма никакво значение за механичния инжекцион, тук най важното е или да има постоянно налягане в инжекциона което се поддържа с постоянно работеща помпа и K-Jet емулатор който да спира бензина към дюзите или да се направи емулатор който да промени показанието на потенциометъра динамично според горивото или друг механизъм който да компенсира олекването на клапата. С газов инжекцион и не работещ адекватно потенциометър колата е по спъната от трабант на метан :hilezh: , но когато всичко е наред няма разлика га/бензин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно вярно :hilezh: , но така като гледам на първата снимка вероятно има K-Jet емулатор.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Минах около 500км колата определено се държи по-добре - наложи се няколко пъти да донастроя -като усетя колебание на оборотите -правя го на 0.52-0.57 v

Като подавам газ напрежението се вдига на 1.5-1.8v - това повишаване играе ли някаква роля, или мога да го стабилизирам - през цялото време да е 0.55 да речем

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е да се вдига напрежението на потенциометъра - по този начин ЕКУ-то "разбира" за положението на клапата на дебитомера - иначе какъв ще е смисъла от потенциометъра. Важно е на ниски обороти напрежението да е 0.5-0.7В.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за спама.Някой може ли да ми каже от къде да си купя "Stop K-J емулатор"?

Редактирано от radostin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е на ниски обороти напрежението да е 0.5-0.7В.

Ако стабилизираме напрежението с ценеров диод на 0,6 - 0,7V би трябвало според мен да се реши проблема с олекването на клапата.Тази система обаче трябва да работи само в режим на празен ход,за да може в другите режими потенциометъра да си дава информация.Проблемът с гасненето идва от това,че като олекне клапата напрежението на втори извод се повишава над нормалните 0,5 - 0,7V и компа се стреми да ги вкара в норми,за сметка на оборотите и от там идват ядовете.Бих експериментирал върху моя автомобил но немога да намеря диод на такова ниско напрежение/поне в моя регион/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стабилизира се успешно с приложената схема, взел съм я от руския форум на Ауди и съм я тествал - работи отлично :f_ck_you: . Диода се ползва като стабилизиращ елемент и стабилизира само при ниски обороти, като при повдигане на потенциометъра от преминаващия въздух, опорното напрежение се променя съгласно показанията на потенциометъра. Важно е преди да се монтира да се регулира потенциометъра доколкото може на 0.5-0.7В и след това да се монтира.

post-8787-1266865907.jpg

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стабилизира се успешно с приложената схема, взел съм я от руския форум на Ауди и съм я тествал - работи отлично :f_ck_you:

Тази схема я имам също от руския форум но идеята ми беше да се стабилизира по-прецизно това напрежение с ценеров диод и да няма разни залитания.Предполагам усещаш замисъла ми колега :f_ck_you: .Освен това тя е ефективна при износен потенциометър и не толкова ако не и изобщо при олекнала клапа.

Редактирано от denev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Достаъчно прецизно е стабилизиран - прехода на диода е около 0.6В :f_ck_you: . Ако се постави ценер, ще се стабилизира напрежението много след като се вдигне клапата и на бензин ще работи отвратително - бедна смес. Самото входно стъпало на ЕКУ-то е бързодействащо и дори и най-краткото превключване ще запише грешка и ЕКУ-то ще изключи потенциометъра. Така, че в този ред на мисли схемата си работи много добре така, както е оразмерена. Специално за газ, за да се избегне ефекта от "олекващата" клапа потенциометъра трябва да е монтиран директно на дроселовите клапи, а не на дебитомера, но това пак ще влоши работата на бензин. При всички положения като "олекне" клапата ще се променя непрекъснато потока на входящ въздух при ниски обороти и това рано или късно ще доведе до нестабилни ниски обороти и записване на грешка в ЕКУ-то - резултата ще спре да регулира ниските обороти. Поне засега вариантите са два:

1. Реглажа на ниските обороти да е на базата на оборотите на двигателя без да се вземат в предвид показанията на потенциометъра, като взима сигнал за оборотите директно от бобината - т.е. трябва да се направи допълнително стъпало, което директно да командва ст. моторче (но трябва да има и температурна компенсация). По подбен начин е реализирано управлението на ст. моторче на старите, С3 100-ци и работи без проблеми и независимо от олекването на клапата.

2. Реглажен кран с ел. клапан и т-датчик за повдигане на оборотите докато е студен двигателя или е с пуснат климатик (допълнително повдигане на ниските обороти) - работи безотказно и стабилно : http://audibg.com/forum/index.php?showtopi...st&p=809633

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се постави ценер, ще се стабилизира напрежението много след като се вдигне клапата и на бензин ще работи отвратително - бедна смес.

Ценера ще се управлява от TPS-а т.е. само на празен ход и то при работа само на газ.На бензин няма да действа. идеята ми е да се преборим с олекването на клапата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами с едно реле след като мине на газ колата подаваш 0.6В към ЕКУ , на теория трябва да сработи - дори тези дни мисля да го тествам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... Самото входно стъпало на ЕКУ-то е бързодействащо и дори и най-краткото превключване ще запише грешка и ЕКУ-то ще изключи потенциометъра. ....

Разбирам чудесно каква ти е идеята, но това отгоре, което съм писал ще попречи на комутацията към ценеровия диод от TPS-a. Доста съм го мислил и тествал, но не е имало положителен ефект при всички режими на работа на двигателя. Затова и направих с-мата с реглажния кран и ел. клапан. Малко сложно изглежда, но се реализира сравнително лесно и евтино. Още повече, че потенциометъра на дебитомера на тези години обикновено е много износен и рано или късно като покараш при определени обороти дори и на бензин (там където е най-износен) записва грешка ЕКУ-то и двигателя почва да гасне на ниски. Трябва да запалиш и да изгасиш двигателя за се "ресетне" ЕКУ-то и да се възстановят ниските - и така до следващия път ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами с едно реле след като мине на газ колата подаваш 0.6В към ЕКУ , на теория трябва да сработи - дори тези дни мисля да го тествам

Има вероятност поради скоростта на комутиране на релето компа да засече грешка по потенциометър но докато не се пробва не се знае.Ще чакаме ,за резултата :f_ck_you: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Достаъчно прецизно е стабилизиран - прехода на диода е около 0.6В :steinigung: . Ако се постави ценер, ще се стабилизира напрежението много след като се вдигне клапата и на бензин ще работи отвратително - бедна смес. Самото входно стъпало на ЕКУ-то е бързодействащо и дори и най-краткото превключване ще запише грешка и ЕКУ-то ще изключи потенциометъра. Така, че в този ред на мисли схемата си работи много добре така, както е оразмерена. Специално за газ, за да се избегне ефекта от "олекващата" клапа потенциометъра трябва да е монтиран директно на дроселовите клапи, а не на дебитомера, но това пак ще влоши работата на бензин. При всички положения като "олекне" клапата ще се променя непрекъснато потока на входящ въздух при ниски обороти и това рано или късно ще доведе до нестабилни ниски обороти и записване на грешка в ЕКУ-то - резултата ще спре да регулира ниските обороти. Поне засега вариантите са два:

1. Реглажа на ниските обороти да е на базата на оборотите на двигателя без да се вземат в предвид показанията на потенциометъра, като взима сигнал за оборотите директно от бобината - т.е. трябва да се направи допълнително стъпало, което директно да командва ст. моторче (но трябва да има и температурна компенсация). По подбен начин е реализирано управлението на ст. моторче на старите, С3 100-ци и работи без проблеми и независимо от олекването на клапата.

2. Реглажен кран с ел. клапан и т-датчик за повдигане на оборотите докато е студен двигателя или е с пуснат климатик (допълнително повдигане на ниските обороти) - работи безотказно и стабилно : http://audibg.com/forum/index.php?showtopi...st&p=809633

Схемата при С3 е много добра има я в diakom но няма стойностите на пасивните елементи.Имаш ли откъде да ги свалиш тя не е голяма и е проста но сигурна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам я за съжаление, аз също я търся. Мислех даже да взема от някоя морга релето от С3 и да го монтирам при мен и да експериментирам. При С3-ката е направено железно с това регулиране на оборотите :flehan: . Ако случайно я намериш някъде - пиши да я сваля и разгледам. Навремето на старата ми 100-ца, която беше С3 съм ремонтирал релето, че се беше скапало (гаснеше на ниски) и действително както казваш - не беше никак сложна. Просто не съм предполагал, че може да ми потрябва :wall:

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам я за съжаление, аз също я търся. Мислех даже да взема от някоя морга релето от С3 и да го монтирам при мен и да експериментирам. При С3-ката е направено железно с това регулиране на оборотите :o . Ако случайно я намериш някъде - пиши да я сваля и разгледам. Навремето на старата ми 100-ца, която беше С3 съм ремонтирал релето, че се беше скапало (гаснеше на ниски) и действително както казваш - не беше никак сложна. Просто не съм предполагал, че може да ми потрябва :respekt:

При старите с3 и при BMW 3 серия L-jetronica, регулирането на оборотите става по един и същи начин.Даже при BMW-то е по добро, защото ти самия можеш да регулираш желаните обороти с тример .Обаче нека да оточниме-говорим за електронен блок който е изградин от широко-импулсен генератор с обратна връзка към температура и обороти, защото при някой модели AUDI това е реализирано с клапан, а този вариант не е добър.Всъщност ни трябва реализиране на схемата от DIAKOM - същата е монтирана със сигурност на AUDI 200 k-jetronic, намира се над жабката на няколко пъти съм сменявал крайни транзистори, мисля че бяха NPN но не ми е дошло на ум да сваля стойностите а е за 10 минути работа.Останал съм с впечатлението че беше на HELLA но не съм сигурен.При теб има повече морги невъзможно е да не намериш от някоя стара кочина а на мен ако ми изпадне ще я снимам веднага и ще ти я пратя.Най-добре става с прекратяването на бензина чрез изравняването на двете наляганея на бензина в дозатора,работи идеално без никаква разлика газ-бензин.Всъщност цялата работа се върти около изходното напрежение на потенциометъра в зависимост от оборотите.Имам идея да използвам преобразовател честота-напрежение с интеграла lm2917 вместо потенциометър но ме притеснява че характеристиката на преобразователя е ленейна а на потенциометъра не е.Схемата съм я сглобил но нещо ме мързи да пробвам как ще бъде работата.Имам и идея заедно с оригиналния дебитомер да се ползва и дебитомер от MOTRONIC1.5.4 той също изменя изходното напрежение в зависимост от въздушния поток ако някой го е пробвал нека да пише какъв е резултата там трябваше само един делител на изхода за да му се вкарат параметрите като на оригиналния потенциометър.Но това са само идеи и не са изпробвани.Нека да пробваме с елекронен блок от c3.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок колега mi666o, би ли споделил с този газов инжекцион,колко ти е разхода в града и извънграда и как е ускорението, примерно от 0-100 км/ч за колко време го вдигаш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откачих средния кабел и подадох към ЕКУ 0.62 волта , на бензин е ОК - 800об/мин , но на газ 1200 об/мин , все едно е в авариен режим ... що така нямам идея

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Нека да пробваме с елекронен блок от c3.

Точно за този блок говоря (без допълнителен клапан), на старата ми 100-ца беше HELLA ако не се лъжа. Лошото е, че беше отдавна и не съм запазил номера (мога да го взема от ЕТКА примерно). Все пак аз съм с реглажен кран и ел. клапан вече от доста време и нямам проблеми с ниските обороти: http://audibg.com/forum/index.php?showtopi...st&p=809633 , но естествено нищо не пречи да се пробва, но трябва да се пусне нова ел. инсталация за релето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за този блок говоря (без допълнителен клапан), на старата ми 100-ца беше HELLA ако не се лъжа. Лошото е, че беше отдавна и не съм запазил номера (мога да го взема от ЕТКА примерно). Все пак аз съм с реглажен кран и ел. клапан вече от доста време и нямам проблеми с ниските обороти: http://audibg.com/forum/index.php?showtopi...st&p=809633 , но естествено нищо не пречи да се пробва, но трябва да се пусне нова ел. инсталация за релето.

Не разбрах имаш ли възможност да намериш втора употреба такъв блок и да свалиш стойностите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбрах имаш ли възможност да намериш втора употреба такъв блок и да свалиш стойностите?

Не, трябва да обикалям по моргите, а нямам достъчно време за съжаление. По-скоро ще трябва да се рови в интернет - все някъде ще я има схемата :gut:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откачих средния кабел и подадох към ЕКУ 0.62 волта , на бензин е ОК - 800об/мин , но на газ 1200 об/мин , все едно е в авариен режим ... що така нямам идея

Проблемът е,че преди да се стартира двигателя това напрежение трябва да е в границите 0,1 - 0,2 V.То гарантира,че клапата е в изходна позиция т.е. 1,9+/-1,1 мм.В противен случай записва грешка 2113.Пробвал съм и схемата,която колегата VBI даде по-горе но изкарва същата грешка поради това,че напрежението в изходно положение на клапата превишава 0,2 V.Сега имам една друга идея и мисля да експериментирам.Става въпрос,за същата схема само,че леко изменена.Резисторният делител ще го заменя с потенциометър 22к като ще запазя диода и така ще регулирам опорното напрежение от 0,5-0,8v и опитно ще избера там където работи най-устойчиво двигателя.Напрежението 0,1-0,2V ще го настроя чрез резистор,,който ще свърже към маса 2-ри извод на потенциометъра на дебитомера но през вакумен изключвател,който ще вържа към сервото/там имам тапи за вакум/.По този начин когато двигателят не е стартиран на 2-ри извод напрежението ще е 0,1-0,2V но след като заработи вакумния изключвател ще прекъсне веригата на резистора и по този начин ще се включи потенциометъра 22к,който от своя страна ще подаде напрежението,за празен ход 0,5-0,7V.Потенциометърът на дебитомера ще го настроя в най-долна позиция т.е. да дава възможно най-ниско напрежение на празен ход/моя дава около 0,3V при това положение/.Идеята е да го изключа по този начин и да не влияе на работата на празен ход а напрежението да се подава от допълнително монтирания потенциометър.При подаване на газ клапата ще тръгне на горе и напрежението ще започне да се повишава но то няма да влияе на работата на двигателя докато недостигне предварително настроения праг с допълнителния потенциометър.Когато напрежението на потенциометъра на дебитомера стане по-голямо от това на допълнителния потенциометър диодът ще се запуши и от този момент влиза в действие дебитомера.Когато клапата се връща от горно към долно положение процесът се повтаря но в обратен ред т.е. дебитомерът ще регулира до тогава докато напрежението подавано от неговия потенциометър не спадне под това на допълнителния и диодът се отпуши.Днес моят опит беше само с допълнителен потенциометър 22к и двигателя работи много равномерно без никакви пропадания на обороти и колебания.Спрях до тук,защото нямам в момента вакумен изключвател но в понеделник ще намеря и като завърша "проекта" :) ще пиша,за резултатите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора нека не забравяме, че ако има и най малък шанс след преместване на потенциометъра в страни да контактува на четките е по добре да се сложи един K-j емулатор и проблемите с паленето и оборотите се решава за винаги и повярвайтеми след една купчина проблеми и експерименти само с емулатора колата работи по оригиналната схема като на бензн без никаква разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да се сложи един K-j емулатор

чудесно, само дето никой не знае от къде може да се купи такъв емулатор :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора нека не забравяме, че ако има и най малък шанс след преместване на потенциометъра в страни да контактува на четките е по добре да се сложи един K-j емулатор и проблемите с паленето и оборотите се решава за винаги и повярвайтеми след една купчина проблеми и експерименти само с емулатора колата работи по оригиналната схема като на бензн без никаква разлика.

Действително това е едно от решенията, но както пишеш само при изправен потенциометър - това е трудно да не кажем невъзможно условие при възрастта на нашите автомобили :flehan: . Това, което не ми харесва при ползването на KJ-емулатор е това, че помпата на инжекциона се върти постоянно и това води до нейното износване - самата помпа не е никак евтина. Другото нещо, което не ми харесва е, че през ел. регулатор на налягането преминава непрекъснато постоянен ток, докато си на газ и това също е някаква предпоставка за по-бързото му повреждане. Естествено този начин на свързване си и ма и своите предимства, като това, че поддържа непрекъснато необходимото налягане в бензинопроводите и предполагам, че минаването от газ на бензин става мигновено.

Аз както неведнъж пиша ползвам варианта с ел. клапана и реглажния кран и мога да кажа, че на газ и бензин работи без забележки при ниски обороти 900-950. Това , което виждам като недостатък е, че при преминаване от газ на бензин има едно забавяне от около 1-2сек. - време необходимо да се вдигне налягането на бензинопроводите и да се обезвъздушат дюзите. Това разбира се може да се избегне ако се направи компенсация на превключващото реле да изключва газта с около 2сек. закъснение - време необходимо на бензиновата с-ма да си вдигне необходимото налягане.

Много добър вариант би бил използването на реле за регулиране на оборотите от С3 100-ца, тъй като там няма потенциометър и оборотите е следят изключително само от сигнала на бобината и TPS-a - това гарантира при изправно ст. моторче (но трябва да е изправно :flehan: ) стабилни ниски обороти при газ и бензин без значение от текущото натоварване на двигателя (включен климтик и т.н.) . Старата ми кола беше 100/С3 и мога да кажа, че никога не съм имал проблеми нито с ниските обороти на газ и бензин, нито с преминаването от единия тип гориво към другия. Просто със съжаление мога да кажа, че с промяната на регулирането на ниските обороти при С4 са развалили работата на двигтеля :hilezh: .

Колкото до проблема със записването на грешката при използването на ценер за стабилизация на 0.6В, колегата denev е прав, че ЕКУ-то може да запише грешка, но при мен специално с ползването на схемата от руския форум с диода този проблем го няма - нямам никакви грешки в контролера на двигателя :flehan: - преди малко специално слизах да проверя. Важно е преди да се монтира схемата, потенциометъра да бъде регулиран на 0.5-0.7В доколкото позволява състоянието му и чак след това да се свърже - това ще гарантира, че схемата ще влияе на потенциометъра само докато е на ниски обороти. Резисторите са подбрани така, че при повдигане на клапата на дебитомера над участъка за ниските обороти делителя да не може да стабилизира 0.6В и по този начин да бърка показанията на самия потенциметър. Затова и идеята с поставянето на ценеров диод не е много добра защото вероятно стабилизацията се нарушава чак след като клапата се качи много над участъка на ниските обороти и това води до грешно подавана информация от потенциометъра към ЕКУ-то за положението на клапата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

След като направих тестов пробег от около 1000 км. бях обещал да докладвам,за резултата.С тази схема,която давам по-надолу проблемите породени от ефекта на "олекваща" клапа мога смело да кажа,че са отстранени.За този пробег с умишлено изпразнена система/без капка бензин в инжекционната глава/ не е гаснела нито веднъж като в същото време оборотите са стабилни/850-900/.Трябва да отбележа обаче,че проблем с потенциометъра нямам и единствено борбата ми беше с олекването на клапата.

Както се вижда на схемата действието е само в режим на празен ход/където са ни проблемите/.Надявам се да съм полезен на доста колеги с този проблем :hilezh: .

Редактирано от denev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...