Jump to content

Как да отворим и смажем ел. огледалата на А4 В5

leo

Recommended Posts

Здравейте колеги! Знам, че много от нас са се сблъсквали с този проблим, а именно клеясали и отказващи да се прибират ел. огледала. Аз реших проблема си и реших да споделя с вас чрез снимков материал тази проста операция.

Необходими инструменти:

- нещо плоско като шпатула 2-3 мм. и широко 30-40 мм. (аз използвах парче от лист за рязане от механична ножовка)

- кръстата отверка следно голяма и една по-малка

- клещи

- спрей WD-40 и грес

- 15 мин. отделено време

Започваме със свалянео на стъклото на огледалото като предварително сме вдигнали огледалото да гледа максимално нагоре. Подпъхваме плоското нещо (каквото имате) и внимателно натискаме надолу докато стъклото се освободи.

162Y.jpg

След това отвиваме двата болта отдолу под огледалото

161t.jpg

издърпваме освободеното стъкло и откачваме кабелите на нагреватела на стъклото внимателно

163g.jpg

164O.jpg

след това сваламе капака отдолу и отвиваме трите болта които държат капака на огледалото отбелязани със стрелка

165x.jpg

166w.jpg

махаме после капака и ето така трябва да изглежда "голото" огледало

167W.jpg

168T.jpg

169F.jpg

трябва да свалим капачето на ел.мотора като развием трите болтчета отбелязани на снимката

170t.jpg

сваляме капачето

171s.jpg

и развиваме двете болтчета които закрепват моторчето да пласмасовия капак

172l.jpg

173f.jpg

и вече виждаме червяка който трябва да извадим от леглото му с помощтта на клещи, а ако е запекъл и неиска да излезе го напръскайте с WD-то

174C.jpg

175r.jpg

след което раздвижваме втулките на червяка и хубаво ги смазваме

176J.jpg

след това го слагаме обратно на мястото му като внимаваме да не загубим двата хлабинообиращи дискчета от двете страни на червяка!

177f.jpg

178Q.jpg

напълваме хубаво леглото на червяка с грес

179G.jpg

захващаме обратно моторчето за пластмасовото капаче

172l.jpg

след това капачето върху моторчето

180d.jpg

слагаме обратно капака на огледалото, завиваме трите му болта, закачваме кабелите на реотана на огледалото и го монтираме обратно като внимаваме отбелязаното със стрелка чопче да влезе в показаната метална щипка и го прикискаме докато щракне

182p.jpg

накрая се завива долния капак на огледалото с което работата приключва и следва пробата да се види какво сме свършили.

Същата е последователността и при дясното огледало.

Успех на всички и работете внимателно!

p.s. обърках една буква в заглавието ^_^ моля модераторите или който може да я поправи.

Редактирано от leo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

след това го слагаме обратно на мястото му като внимаваме да не загубим двата хлабинообиращи дискчета от двете страни на червяка!

Това са две дискчета с дебелина около 1мм и диаметър около 5мм. Много се чудих от къде са и лесно се губят. Така че наистина трябва да се внимава.

С греста не трябва да се прекалява.

Не е лошо като се извади червяка да се провери на ръка движението на огледалото напред-назад около оста. Когато червяка го няма трябва да е свободно.

А на мен ми е износено зъбното колело на червяка и трябва да си намеря изправно. :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвам темата да попитам продава ли се отделно само стъклото за огледалото,трябва ми шофьорското,синьо и с мъртва зона е.

Поздрави за хубавата тема!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвам темата да попитам продава ли се отделно само стъклото за огледалото,трябва ми шофьорското,синьо и с мъртва зона е.

Поздрави за хубавата тема!

Всичко се продава колега! Порше БГ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...и мацката го снима, много яко. :o Моята жена ще ми тегли една ако я накарам да ми помага нещо по колата .

Брей ама сте наблюдателни :o да това е приятелката ми и винаги ми помага във всичко!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво на колегата! Невероятна работа! :o:):o Имам един върпос за моето огледало не съм гелдал как се разглабя сега обаче от снимките ми стана ясно. Та проблема е следния при прибиране огледалото се прибира, но при отваряне се отваря повече то колкото трябва като при достигане на позицията на която трябва да спре се чува едно изпукване и то продължава да се отваря до някакво неестествено положение :o Може ли да се оправи или нещо се е счупило тотално? Абе общо взето къде е проблема? Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега според мен проблема е едно Т образно чопче което можеш да видиш на предпоследната снимка около остта на въртене на огледалото точно срещу капачето на моторчето. То май се явява стопер. Или пластмасата на самия капак ти е износена където опира в чопчето или самото чопче. Провери ги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма думи, още едно поредно подробно ръководство за това "Как да.... " :birthday::) :)

Тъкмо вчера сменях водачите на шофьорското стъкло по ръководството на Leo , всичко мина без изненади :birthday::)

Само едно въпросче се сетих да добавя, има ли значение как ще се закачат клемите за подгряване на огледалото?

Редактирано от Атанасов А4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер туториал сте създали, колега, с много добри кадри и ясни обяснения, Евала :flehan:

П.П.: А какво е това огледалце, в което се отразява приятелката ти, от къде си го взел?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво leo. Страхотна тема :hilezh:

При мен стъклото на огледалото беше хванато много добре за корпуса и ме беше страх да не го счупя. Затова първо махнах долното капаче и така вече имаш достъп до половината от щипките на самото стъкло и можеш да ги откачиш една по една, докато се разхлаби достатъчно, че да го извадиш безболезнено :hilezh:

joro09, Много трудно. Трябва да обиколиш по моргите. Почти всеки иска да ти го пробута заедно с корубата. Тук мога да ти кажа къде го има за 50лв, но няма да ти свърши работа :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само едно въпросче се сетих да добавя, има ли значение как ще се закачат клемите за подгряване на огледалото?

Колега няма значение как ще ги закачиш. Това е нагревател (активно съпротивление) и не му влияе поляритета.

П.П.: А какво е това огледалце, в което се отразява приятелката ти, от къде си го взел?

Това е огледало за магистрала. Много е удобно защото в него се вижда сляпата зона по диагонал на колата. Удобно е много и за в града защото тъкму решиш да изпревариш поглеждаш в огледалото горе няма никой, в страничното няма никой и накрая изненада кола в сляпата зона по диагонал, а с това огледало се вижда всичко. Подарък ми е от кума ми и незнам от къде е купувано. На кутията всичко пишеше на немски.

полезна тема..на едната снимка много добре се е хванал и фотографа :hilezh:

Фотографа винаги ми помага и аз много си го обичам!

А защо не си свалил огледалото, а си се мъчил при сложено ?

Защото така само с помоща на отверка шпатула и клещи става работата иначи ако сваля чялото огледало трябва и гаечен ключ и също да свалиш пластмасовото капаче на гайката му е да откачиш буксата и става по сложно. И на място да си е е достатъчно лесно както се вижда от снимките. За 20 мин. ако си достатъчно сръчен ги оправяш и двете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Супер материал си направил Лео!!!

Сърдечно ти благодаря!!!

Днес отворих и оправих и двете огледала. Оказа се, че не са пипани откакто е станал автомобил...Още имаше останки от изсъхнала, оригинална смазка по зъбното колело...Но пък всичко друго беше ръждясало и запечено, като за световно!

Да си жив и здрав за полезните съвети и илюстрации!!!

Още веднъж - огромно благодаря и ако идваш към Варна - обади се да почерпя по едно хубаво питие за чудесната работа!!! :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.....И аз благодаря колега . Вчера направих това упражнение с огледалата благодарение на този материал. Оказа се обаче , че имам кабели за подгряването но огледалата не са с реотани. Ще трябва да търся такива. :musik:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...
Браво на колегата! Невероятна работа! ;):respekt::flehan: Имам един върпос за моето огледало не съм гелдал как се разглабя сега обаче от снимките ми стана ясно. Та проблема е следния при прибиране огледалото се прибира, но при отваряне се отваря повече то колкото трябва като при достигане на позицията на която трябва да спре се чува едно изпукване и то продължава да се отваря до някакво неестествено положение :bia: Може ли да се оправи или нещо се е счупило тотално? Абе общо взето къде е проблема? Благодаря предварително

И при мен го има същия проблем и ме дразни много.Затваря се като дясното,но се отваря повече от нормалното....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

Като дам да се приберат огледалата и всичко е ОК, но като искам да се покажат и дясното подминава позицията, на която трябва да застане. Как може да реша проблема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да го отвориш колега и да видиш да не би да ти е счупено зъбчето дето ограничава хода на огледалото. Тъка само без да се отвори неможе нищо да се каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да попитам огледалото ми се прибира и всичко е ОК, но като му кажеш да се покаже и подминава мястото където трябва да спре. Как да оправя този проблем?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Колега ти ме вдъхнови и вече ми се прибират огледалата :hilezh: Позволи ми една корекция. Няма нужда от плосък предмет за ваденето на стъклото. Просто отвиваш най-напред отдолу черното капаче и от там най-долните крачета ги бутваш с пръсти и отщипваш стъклото :hilezh:

Тъпото е, че пластамаста старее. При мен на лявото отгледало имах едно счупено краче, което си стоеше там и залипих умело :hilezh: На дясното имах 2 счупени и тях залепих и сега сме спи града :stupid:

Мерси много пак, жив и здрав!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...

Браво Лео! Супер материал... Поздравления! На базата на твоя материал, ще се опитам да вградя LED-ове за мигачите в огледата. Много ти благодаря.

Редактирано от kogechi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
От къде се пуска подгряването на стъклата (А4 Авант)??? :flehan:

Подгряването май май се пуща саминко, по принцип - при определена външна температура 5-7 градуса - нешо такова, поне така се получава при мен, нямам си спец копче и не е свързано с подгряването на задното стъкло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

Да, ако всичко е наред. Ако не се затоплят евентуалните причини може да са:

Изгорял предпазител

Прекъснат проводник

Прекъснат нагревател на стъклото

Неоргинално стъкло

и др.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

:hilezh: Здравей Leo,

Първо да ти благодаря за мнението в моята тема, и да се похваля че днес и моите огледала вече се джуркат като нови :hilezh: благодарение на теб и тази тема.

Намислил съм обаче и лекинко продължение, но за него - по-нататък. Още веднъж огромно мерси за труда и разясненията.

:hilezh:

п.с. На колегата jaredharet бих му препоръчал да си види кабелите или масата. Подобен ефект на "подминаване" на зададена позиция е твърде вероятно да се получава от "допълнително-подадено" напрежение. Възможно е даже, бушона който ти е сложен да не е съответния такъв. Според мен това е Ел. проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че ще имам последовател на темата :hilezh: А на колегата jaredharet за проблема му с прибирането според мен проблема му е механичен, а не електричен. Има едно зъбче Т образно (на 10-тата снимка се вижда) и ако то е счупено или другото с което се засичат, което е на капака на огледалото тогава огледалото при отваряне ще се отвори повече от необходимата му позиция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам отговорите, май имаш последователИ :hilezh: А за проблема на колегата - може и да си прав. Ако наистина това колелце липсва, е счупено или извадено от седлото, твърде е вероятно да не спира на нужната позиция. Аз изказах мененито си от гл. точка на това че той спомена думата "подминава", което ме наведе на мисълта за "инерция", която пък може да се получи ако има по-продължително подаване на ток ?! Но може и да греша. Той да каже. Дали огледалцето му подминава или въобще НЕ застава на позиция. Ако е второто - значе проблема ще е механически. Мале как се отнесох :hilezh:

Редактирано от centrino
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 months later...

Колега,

Темата е чудесна. Всичко е описано подробно и след като изпълних указанията и моите огледала се прибират всеки път.

:zustimm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...
  • 3 months later...

Колеги знае ли някой как се разглобяват фейслифтовите огледала. Тези които са с датчика на температурата вътре. Отварях ги и вътре не са по този начин направени.Моторчето май не може да се свали отделно, както е показано тук с трите болчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Можеш ли да ги покажеш на снимка?

За дитанционните шайбички ли става въпрос?Те могат да се отрежат на часовникарски струг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моторчето в този случай е захванато с три болчета и като се развият се разглабя. При моя случай отгоре кожуха на моторчето не е захванат с болчета а е свързан с "пантата" около която се завърта огледалото,когато се прибира. Т.е. за да се покаже моторчето може би трябва да се разглоби самата панта около която има една пружина и зегерка......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Най-после с идване на зимата реших и аз да свърша тази работа. Ако знам защо се мотах цяло лято... :dance: Както и да е.

При мен проблемите са следните. Откакто съм купил колата не ми работи подгряването на 2-те огледала, но на задния прозорец работи. Освен това понякога шофьорското огледало не се сгъва. Оправя се като до дръпна към мен 2 пъти лекичко и после като завъртя копчето то си се сгъва , проблеми с разгъване не е имало. Веднъж някой некадърник ми беше обърнал наопаки огледалото но като го дръпнах да застане на "правилното място" се намести и не ми е създавало някакви нови проблеми.

Само със смазване дали ще се оправи проблема със нежеланието огледалото да направи опит да се сгъне, или има проблем в нещо? (има ли датчик който знае дали е разгънато или сгънато?)

Относно подгряването, едната букса на самото стъкло е някак си като скършена, но направих следния опит. Вързах мултицет на буксите за подгряване, запалих колата и пуснах подгряване (12 градуса външна температура). След 5-6 минути задния джам се затопли по реотаните. А мултицета продължаваше да пише 0-ла волта. Сякаш освен повреденото огледало и волтаж не стига до него. Все още не съм отварял дясното за да видя как е там положението, и дали има напрежение.

Уж на всички места има бушони които мерих с мултицет и няма прецакан бушон.

Възможно ли е подгряване на задния джам да тръгва винаги при натиснато копче, а волтаж на буксата за подгряване на огледалата да се появява само когато температурата е по-ниска от 5 градуса ? Стъклата ми нямат отделен датчик за температура.

Колата е А4 Б5 АЕБ 1997 авант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да си едитна мнението. Установих защо като съм мерил 2-те букси които отиват към стъклото не е имало напрежение. Кабела чиято букса откачих от вратата (10 пинова със заети само 8). Точно този кабел е прекъснат, но не знам на кой пин е бил. Само черния - номер 4 е там, дали някой има представа кафявия кабел на кой номер отива? :dance:

Редактирано от caracas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 months later...

Днес и аз направих процедурата, със смазването на червяка на лявото огледало и сега работи перфектно. Само като разглобих огледалото, освен двете букси които се закачат за подгрева, имаше и още един двоен кабел с букса накрая, която не беше закачена никъде.Някой знае ли тази букса за какво може да е? За съжаление не я снимах, но мога да направя снимки допълнително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

САМО ЕДНО БЛАГОДАРЯ ,МИСЛЯ чЕ НЕ Е ДОСТАТЪчНО ! :) ИМА ИНТЕЛИГЕНТНИ МЛАДИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ,КОЕТО Е МНОГО РАДОСТНО..АКО МОГА И АЗ ДА СЪМ ПОЛЕЗЕН СЪС ВЪПРОС/ДОПЪЛНЕНИЕ - НЕ МОЖЕ ЛИ ОГЛЕДАЛОТО ДА СЕ БУТНЕ ОТДОЛУ СЛЕД СВАЛЯНЕТО НА ДОЛНОТО КАПАчЕ....

Ако забеляза това е неслучайно :hilezh: ,огледалото за обратно виждане е сложено долу ниско вляво и се получава желания ракурс.... :rolleyes:

Редактирано от ridle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги само да кажа, че на модела след 1997г. моторчето на огледалото се захваща супер различно. Отдолу е с 4 винтчета. А не отгоре с 3. Днес се изкривих да го сваля и в крайна сметка не направих нищо, защото самото разглобяване е много по завъртяно. Аз го свалих по друга причина, не се прибира, оказа се че с счупено. Както и да е, просто за колегите с модели след 97-ма да имат впредвит че този материал няма да им свърши работа. Успех на всички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз всъщност не съм наясно ,защо се е стигнало до темата,заради неприбиране на самата огледална платка или неприбиране на корпуса с огледалото напред или назад.,Моят корпус от черна пластмаса е леко пукнат във средната външна част на лявото огледало и затова се заинтересувах от темата за да разбера как се сваля корпуса,но не разбрах какъв е точно проблема при другите колеги ,тези огледала на старите модели ауди А4 94-97 ,не се прибират сами доколкото знам от опит ,а се въртят ръчно при необходимост за намаляне габаритите на колата ,от работно положение (приемаме перпендикулярно на колата)на 90о напред или на 90о назад.А вътрешно огледалото независимо от външния корпус се настройва за правилно виждане назад - ПОСРЕДСТВОМ ЕЛЕКТРО/МЕХАНИКА,със едно малко кръгло копче на шофъорската врата.Сигурно на ЛЕО не му е работила добре настройката за виждането назад ,докато прибирането на огледалото напред и назад едва ли може лесно да блокира ,освен ако не е пипано некомпетентно.

САМО ЕДНО БЛАГОДАРЯ ,МИСЛЯ чЕ НЕ Е ДОСТАТЪчНО ! :) ИМА ИНТЕЛИГЕНТНИ МЛАДИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ,КОЕТО Е МНОГО РАДОСТНО..АКО МОГА И АЗ ДА СЪМ ПОЛЕЗЕН СЪС ВЪПРОС/ДОПЪЛНЕНИЕ - НЕ МОЖЕ ЛИ ОГЛЕДАЛОТО ДА СЕ БУТНЕ ОТДОЛУ СЛЕД СВАЛЯНЕТО НА ДОЛНОТО КАПАчЕ....

Ако забеляза това е неслучайно :hilezh: ,огледалото за обратно виждане е сложено долу ниско вляво и се получава желания ракурс.... :rolleyes:

ВСИчКО Е ДОБРЕ ,АКО МОМИчЕТО НЕ РАЗСЕЙВА МЕХАНИКА :hilezh: ..........

Редактирано от ridle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега ти ме вдъхнови и вече ми се прибират огледалата :hilezh: Позволи ми една корекция. Няма нужда от плосък предмет за ваденето на стъклото. Просто отвиваш най-напред отдолу черното капаче и от там най-долните крачета ги бутваш с пръсти и отщипваш стъклото :hilezh:

Тъпото е, че пластамаста старее. При мен на лявото отгледало имах едно счупено краче, което си стоеше там и залипих умело :hilezh: На дясното имах 2 счупени и тях залепих и сега сме спи града :stupid:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си във трудна за маневра или паркиране ситуация ,електромеханичното(коригирне)прибиране изваждане ,на огледалата е мн полезно,но го няма на моделите А4 94 -97 ГОДИНА. :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Ако си във трудна за маневра или паркиране ситуация ,електромеханичното(коригирне)прибиране изваждане ..................но го няма на моделите А4 94 -97 ГОДИНА.

Няма го само тогава, когато стиснатия италианец или някой адолф не го е поръчал, откъде иначе се е появило на моята кошничка от 1996-та?(по ВИН излиза така от завода).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги.Малко тъпо питане имам, но от скоро шофирам ауди пък и не съм много наясно с тези неща.

Та на на питанката:

Аудито ми е А4 Б5 1.9 тди 1996г. Как мога да разбера дали имам подгрев на огледалата,тъй като нямам отделен бутон за това, и дали са прибиращи?

Много ще ви бъда задължен, ако ми отговорите! :respekt:

П.п: Между другото, сте невероятни и много много полезни. БРАВО!!!

Редактирано от barabasa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..... Как мога да разбера дали имам подгрев на огледалата,тъй като нямам отделен бутон за това...

Погледни отдолу на което и да е огледало, има две болтчета с кръстачка, развий ги, същите държат едно капаче, което може да се махне(поиграй си внимателно с някоя тънка, плоска отвертка).Гледайки отдолу, ако имаш подгрев би трябвало да видиш два кабела с кабелни обувки, които са "вързани" за стъклото.Няма ли ги, нямаш подгрев.А подгрева обикновенно е "вързан" към подгрева на задното стъкло, цъкнеш ли копчето, греят и стъклата(под определена температура, тук вече ще четеш из форума).

......Как мога да разбера дали огледалата ми са прибиращи?

Ако кръглото бутонче/копченце на панелчето за реглаж на стъклата може да се завърти с ясно изразено прещракване НА ЛЯВО от крайното му положение за реглажа на лявото огледало, то имаш екстрата "ел. прибиране".Ако бутона щрака, но нищо не се случва, значи имаш повреда.Ако не щракне, колкото и да го напъваш(не пресилвай, може да го счупиш), нямаш прибиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 10 months later...

Mога ли, да попитам за снимките, понеже не ми ги показва, има ли начин да ги пуснете пак, за да съм сигурен, че няма да объркам нещо и не само аз! :D Благодаря, поздрави! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо им няма на снимките. При мен се виждат всичките. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Два пъти правя процедурата по снимките /перфектен нагледен материал :zustimm: / стигам до капака на моторчето и едното болтче неще и неще да се развие ,дайте интилигентно решение да го развия докато не съм замазал кръстатия отвор пробвах с спрей и почукване но гадината сякаш се е заварила в алуминиевия корпус :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даа, и при мен така се получи и единственото нещо, което се сетих, беше да го разпробия... Получи се, но доста бавно става.

По темата, имам един въпрос. Разглобих огледалото, почистих го хубаво, смазах го, сега се движи идеално. Обаче сега се появи един луфт, т.е. мърда с около 3-4 мм около оста си. Не е кой знае какво, но при движение ми трепери цялото огледало и е страшно изнервящо. Отворих го пак, да погледна дали не съм объркал нещо - няма, всичко е наред. Луфта не е при зъбните колела и моторчето, ами как да го обясня... когато искаме механично да затворим огледалото, то поддава, сгъва си се, т.е. има и ще някакво механизъмче, което позволява това :rolleyes:/>/> Е, там ми е луфта, но нямам представа как да го открия в какво точно е... пробвах какво ли не, единствено като обърна огледалото (не както нормално се прибира, а обратно) тогава този луфт изчезва... Някакви идеи? :help:/>/>

Редактирано от VBI
Цитиране на предходен пост!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...

Привет   искам  да попитам   дали  някой  е  разглобявал  огледалото на  съставните му части  , че на мен ми предстои точно тази  процедура , при мен проблема се  оказа  клеясало   голямо зъбно колело/бронзовото/,опитах  със спрейове  и почукване   но  не   требе  ми  е гадно,  та  как да  извадя  тия  кабели които минават  през  основата  на  огледалото ,между другото  аз си  имам  микроключе  в основата на  огледалото  командвано  от  шайба  с  3  прореза  но  за сега нема  време  да го  изследвам  какво точно изпълнява , ще  направя снимки  в последствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...

Евала на колегата, за добре направения снимков материал и обяснения. Днес и аз си смазах огледалата. Отнема по 15-20 минути на огледало :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

И аз да се запиша,смазах шофьорското огледало на а6-цата и вече движи идеално,благодарности на колегата за чудесно подредената тема и снимков материал.Мерси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

за А3 някой да знае как да стигна до моторчето че от време на време ми заяжда огледалото и не иска да се отваря напълно ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На същия принцип трябва да е и там. Възможни са известни разлики, но не мисля това да е проблем при положение, че основните стъпки са няколко и се знаят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 months later...

Здравейте!

Първо поздравления за автора - хубава тема и подробни обяснения. Гледам че доста колеги са споделили проблеми с прибиране на огледалата. При мен проблема е сходен, но при отваряне. Прибирането става мигновено след завъртане на копчето, но отварянето става с известно закъснение. Завъртам копчето обратно, но реакцията на отваряне на огледалата е забавена. Всеки път различно - 10-15-20 секунди дори и минута по някога. Имаше известен период когато работеха идеално, но от скоро пак се появи проблема. Изключително е дразнещо, защото трябва да ги чакам преди да предприема маневра след като съм паркирал с прибрани огледала. Някой има ли идея къде да търся проблема, дали е механичен или чисто електрически се получава закъснение от някъде?

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е клеясалия червяк най вероятно. Опитай когато отвориш огледалата да му помогнеш малко с ръка. Ако се отвори с приложената му помощ процедурата е ясна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Малко късно съм видял темата. При мен шофьорското огледало се движи а другото не. Не съм си правил труда да го раздвижвам, но сега повече ме дразни че шофьорското се клати при силна скорост. Появи се някакъв луфт и цялия корпус се клати при движение.  Има ли някой идея как да го застопоря или нещо е счупено е в него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Здравейте колеги, току що и аз привърших с тази процедура на лявото огледало. При мен ефект няма, пак не се прибира. Утре-вдруги ден пак ще го разглобя да премеря моторчето дали работи. Но изникна нов проблем има луфт на цялото огледало в основата? Къде може да е проблема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Радвам се, че е пусната тази практична тема, понеже на лявото ми огледало подгряването спря и ще си го оправя по-смело след богатият и изчерпателен снимков материал. БРАВО!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Здрасти колега, имам въпрос, понеже виждам, че е на зъбно колело всичко отвътре, ако поискаш можеш ли да ги направиш огледалата да гледат по-навътре или по-навън? Т.е  всички шлици ли са еднакви или има разлика, заради това да бъде всеки път по един и същ начин? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Благадарение на Leo днес и аз си смазах огледалата
но има една свободна букса, някой да има идея за какво е (просто за информация)
033154429.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това предположение ли е или си сигурен ,щото аз съм далеч от мисълта ти...

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Колеги, не успявам да сваля външния болт на шофьорското огледало.... някой може ли да даде идея с какво да го сваля, че вече почти съм заравнил мястото където трябва да влезе отвертката?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Колега, аз вчера направих манипулацията с дясното(малкото огледало на А3), благодарение на темата на Leo, но срещнах доста пречки и ми отне почти цял ден.. Също като при теб не можах да отвия болта, защото беше запекъл, дори му направих малка стъпка в 2те посоки, но НИЩО не помогна за отвиването на тая гад, тогава се намеси дрелката и с малко шлосерска работа и импровизации освободих капачето, след това ми беше нужна еврейска звезда за да махна капачето на електромоторчето, но няква малка, та ходих да си купувам и така.. В общи линии принципа е доста подобен, но до там.. около моето зъбно колело има някаква пружина и след като почистих и натъпках червяка с грес не се получи желания ефект.. след известно време(към края на деня) Огледалото, което преди това се затваряше, но при отваряне без да му помогна с ръка оставаше на полу-затворено положение, се отвори само(вярно леко бавно, но си се отвори..)и така няколко пъти, сега смятам да огледам механизма(който ми е пълен Х) наоколо и да мажа и пръскам с WD за да започне да се движи по-свободно и бързо. Успех на всички заели се с тази задача, и да се подготвят за непредвидени, като запекли болтчета и навряни в 3та глуха еврейски звезди :D

П.С. само пропуснах да спомена, че в самото начало като видях, че ще си разваляме отношенията с болта под огледалото(при мен слава Богу беше 1) свалих цялото огледало

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 months later...

Здравейте колеги. Искма да попитам някой решил ли е проблема с луфта на огледалото в основата. При мен има луфт, когато огледалото е разгънато, когато се прибере няма луфт. Дистанционните дискчета са на място и все пак го има. Освен това огледалото подминава крайната позиция "Отворено" но утре ще го разглобя да погледна за счупен ограничителен палец.
Да разбирам, че механизъма, който спира огледалото, не е спиране на напрежението до моторчето, а просто нещо кара огледалото да спре, от където моторчето вижда натоварване и напрежението спира, защото като го спра с ръка си спира и остава там където съм го спрял

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...